La ministra Garmendia inaugura el Centre de Recerca en Agrigenòmica
La ministra de Ciència i d'Innovació, Cristina Garmendia, ha inaugurat el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), un centre de recerca en genòmica i biologia molecular de plantes i d'animals de granja que disposa d'unes instal·lacions de més de 9.000 metres quadrats i una inversió de 20 milions d'euros. La nova seu unifica en un mateix edifici el treball de 51 investigadors procedents de les diferents institucions que s'han unit per formar aquest consorci públic que espera convertir-se en un referent d'excel·lència investigadora i formativa a nivell mundial.
La ministra Garmendia en un moment de la inauguració. Font: CRAG.
El CRAG està format pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). A més, compta amb el suport del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.
Els investigadors que formen el centre provenen de les diferents institucions que s'han unit progressivament al consorci i tenen una trajectòria científica consolidada. Són un total de 51 investigadors, i juntament amb els membres d'administració i serveis, estudiants postdoctorals i de doctorat, el personal del CRAG ascendeix a 239 persones.
Investigació i recerca en espècies d'interès agrícola i ramader
El centre, ubicat en el Parc de Recerca de la UAB, està dedicat a la recerca i investigació de la genòmica, la biologia molecular vegetal, la genètica dels animals de granja, i el desenvolupament d'aplicacions moleculars útils per al cultiu i la criança d'espècies d'interès agrícola i ramader.
El nou edifici, una construcció de 9.000 metres quadrats distribuïts en 4 plantes, ha suposat una inversió total d'aproximadament 20 milions d'euros, aportats, a parts iguals, pel CSIC i la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya, que han comptat amb la participació de fons europeus.
De les instal·lacions i infraestructures que disposa l'edifici destaquen els hivernacles, de 600 metres quadrats, que permeten estudiar el creixement de les plantes en condicions controlades; el laboratori de genòmica i seqüenciació capil·lar i massiva; i, els de microscòpia confocal i de proteòmica.
Pioners en genètica molecular a Espanya, alguns dels grups de recerca que integren el CRAG han participat en projectes internacionals molt emblemàtics, com la primera seqüència d'un gen de plantes publicada a Espanya, la seqüenciació del genoma complet d'Arabidopsis thaliana, planta model per a la biologia molecular, la seqüenciació del genoma del meló, o l'estudi de gens que participen en el desenvolupament de les plantes, la seva defensa enfront de patògens o la biosíntesi de pigments o aromes. Els grups que s'incorporen han estat també pioners en l'ús d'aproximacions moleculars per a la millora de plantes i animals de granja, i tenen contractes estables de col·laboració amb empreses del sector agroalimentari.
Per què estudiar la genètica de plantes i animals?
En els països desenvolupats la indústria agroalimentària és l'encarregada de transformar els productes de l'agricultura i la ramaderia en aliments de qualitat per al consumidor. La indústria necessita productes econòmicament competitius, però el consumidor demana també qualitat i seguretat. En aquest context, la recerca bàsica en genòmica d'espècies vegetals i animals i la seva aplicació en agroalimentació s'ha convertit en una prioritat en la majoria dels països desenvolupats.
En el nou centre, aquestes prioritats es concentren en diferents línies de recerca bàsica i aplicada, com per exemple, el desenvolupament de plantes; estructura i dinàmica dels genomes; síntesi de metabòlits secundaris com pigments o aromes; i, domesticació de plantes i animals de granja. La investigació en aquesta àrea és important, i troba aplicacions en els sectors agroalimentari, farmacèutic i biotecnològic.
Els orígens del CRAG
L'origen del CRAG té lloc l'any 2006, quan el llavors Departament de Recerca, Universitats i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut de Recerca i de Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van signar un protocol d'intencions per construir una nova seu per al Laboratori CSIC-IRTA de Genètica Molecular Vegetal. Aquest últim, existent des de l'any 2003, es transformava així en el CRAG, amb la UAB com a part del consorci. La incorporació, més recent, de la UB, suposa la integració de grups d'aquesta universitat que fan una recerca molt similar.