S'estableix la norma de control de la llet crua d'ovella i cabra
S'ha publicat el Reial decret 752/2011, de 27 de maig, pel qual s'estableixen els controls mínims que han de complir els agents del sector de llet crua d'ovella i cabra, així com les actuacions que cal dur a terme si es detecta cap incompliment dels requisits, entre d'altres aspectes. Els resultats d'aquests controls s'hauran de registrar a la base de dades de Lletra Q, fins ara només aplicable al sector boví.
A partir de l'any 2002, la Unió Europea va publicar un extens marc legislatiu en matèria d'higiene alimentària, que constitueix els principis generals, bàsics i comuns, per a la producció i comercialització de tots els aliments segons normes higièniques, i més en concret, en l'àmbit de la producció de llet crua d'ovella i cabra. Així mateix, es va reafirmar la responsabilitat dels diferents agents de la cadena alimentària en la producció d'aliments segurs.
A través d'aquest Reial decret es desenvolupen els reglaments comunitaris en l'àmbit nacional de la producció de llet crua d'ovella i cabra, establint els controls mínims obligatoris a realitzar pels agents productors d'aquests aliments, així com harmonitzar les condicions exigibles als laboratoris d'anàlisi de llet crua d'ovella i cabra, i l'actuació homogènia dels mateixos davant la presa de mostres, anàlisi i comunicació a l'òrgan competent.
Addicionalment, en aquesta norma s'estén al oví i cabrum de llet l'obligació, establerta en el Reial Decret 1728/2007, de 21 de desembre, de transmetre a la base de dades Lletra Q els resultats generats en l'execució dels diversos controls, fins ara només aplicable al sector lacti boví.