ALIMENTACIÓ I CONSUM | 16/06/2011  AlimenCat/Oxfam

L'augment dels preus canvia els hàbits alimentaris a tot el món

Arreu del món les persones estan canviant la seva dieta per l'augment del preu dels aliments, segons es desprèn d'una enquesta publicada per Intermón Oxfam, que s'ha realitzat a Espanya i en altres 16 països dels cinc continents. L'estudi revela que gairebé la meitat dels espanyols ha variat la seva dieta en els últims dos anys per motius econòmics i, en menor mesura, per raons de salut. Pel que fa als països més pobres, la major preocupació és l'accés als aliments.

carros_cont_16_06_11

  

Un 54 per cent dels enquestats a escala global han afirmat no menjar el mateix que fa 2 anys, just abans que comencés la crisi actual dels preus dels aliments. En el cas d'Espanya, el percentatge se situa en el 46 per cent. A escala global, el 39 per cent ha explicat que la seva dieta ha canviat perquè els aliments s'estan encarint i un 33 per cent ha esgrimit raons de salut. De nou en el cas espanyol, un 33 per cent dels entrevistats han afirmat haver canviat la seva dieta per motius econòmics i un 21 per cent per raons de salut.
 

Espanya i Alemanya donen més importància al paper del sector privat

Una de cada dues persones enquestades en països en desenvolupament ha afirmat no tenir prou per menjar cada dia, xifra que es redueix a només el 6 per cent dels enquestats en els països desenvolupats com el Regne Unit, Alemanya, Austràlia i els EUA, i encara baixa més, fins al 5 per cent, en el cas d'Espanya.
 
En aquest sentit, l'augment del preu dels aliments és la major preocupació dels ciutadans pel que fa als aliments, ja que ha estat l'elecció del 66 per cent dels enquestats globals. En el cas d'Espanya, el percentatge puja, ja que 7 de cada 10 es mostren preocupats per aquest alça dels preus. A escala global, el 43 per cent de les persones ha assenyalat com a major preocupació el que els aliments siguin nutritius i saludables. No obstant això, en els països més pobres la major preocupació és l'accés als aliments.
 
Preguntats pels factors clau que afecten la cadena alimentària, els enquestats assenyalen majoritàriament l'augment del preu del petroli i del transport, així com l'impacte del canvi climàtic. Els segueixen en ordre descendent les polítiques governamentals i les accions de les multinacionals. Cal destacar que Espanya és el país, juntament amb Alemanya, en què els enquestats donen més importància al paper del sector privat. A més, un 27 per cent dels espanyols considera que les empreses alimentàries són el factor més important en la cadena alimentària.
 

La pizza, la pasta i el pollastre: els aliments favorits

L'enquesta, realitzada per GlobeScan a més de 16.000 persones, també revela fins a quin punt el menjar occidental s'ha estès per tot el món. La pizza, la pasta i el pollastre encapçalen la llista dels aliments favorits en la majoria dels països, juntament amb plats nacionals com la paella a Espanya i el biryani a l'Índia. Les úniques excepcions són les nacions més pobres d'Àfrica, on segueixen dominant els plats tradicionals a base de blat de moro. A Espanya, els plats preferits són els d'arròs seguits de la pasta, els ous i la carn. La pizza ocupa el cinquè lloc en el rànquing.