SALUT I HÀBITS D'ALIMENTACIÓ | 17/06/2011  AlimenCat/AESAN

S'aprova la Llei de seguretat alimentària i nutrició

La Llei de seguretat alimentària i nutrició s'ha aprovat, de forma definitiva i per unanimitat, en el ple del Congrés dels Diputats. Aquesta llei té com a objectiu actualitzar els marc legislatiu en matèria de salut i alimentació per reforçar la confiança dels consumidors en els productes i alhora garantir la seguretat i nutrició dels aliments.

fruita_cont_17_06_11

  

Respecte a la seguretat alimentària, la nova llei recull diferents mesures, entre les quals destaquen: l'obligació de les comunitats autònomes i de l'Administració d'informar pel que fa al desenvolupament dels controls oficials per donar compliment a l'estipulat per la normativa europea; crear un sistema d'informació homogeni en seguretat alimentària que permeti l'intercanvi de dades (informes d'avaluació de riscos, dades analítiques i científiques, etc.); i, la creació d'una xarxa espanyola de laboratoris de control oficial de seguretat alimentària que reforçarà la vigilància en aquest aspecte i millorarà la gestió de la qualitat.
 

Nutrició, alimentació escolar i publicitat

En l'àmbit nutricional, la llei aborda diferents aspectes relacionats amb la lluita contra l'obesitat i la prevenció de les malalties cròniques derivades: diabetis tipus II, malalties cardiovasculars, etc. També introdueix per primera vegada la prohibició de discriminació per raó d'obesitat. Això és especialment rellevant si es té en compte que, segons l'Enquesta Nacional de Salut, un de cada dos adults està obès o té sobrepès, i un de cada quatre nens espanyols té excés de pes.
 
Pel que fa a la composició dels aliments i l'alimentació en l'entorn escolar, la llei també proposa mesures concretes. Així, pel que fa als greixos trans, que són produïts en les operacions industrials i que han demostrat ser perjudicials per a la salut, el text estableix l'obligació de les indústries d'utilitzar tecnologies i ingredients que minimitzin el contingut d'aquestes substàncies en la cadena alimentària.
 
A més, la nova llei promou una oferta alimentària dels centres escolars variada i adequada a les necessitats nutricionals dels alumnes i disposa que les instal·lacions que ho permetin, elaborin menús escolars adaptats a les necessitats especials dels alumnes que pateixin al al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.
 
Tanmateix, la llei preveu actuacions en l'àmbit de la publicitat dels aliments i pretén establir codis de conducta que regulin les comunicacions comercials d'aliments i begudes dirigides a la població de menys de quinze anys.