CULTIUS EXTENSIUS | 21/06/2011  RuralCat

Nou full informatiu per a l'eficiència del reg del blat de moro al Vallès

Ja està disponible un nou full informatiu dedicat a l'eficiència del reg del blat de moro al Vallès, on els sistemes més utilitzats són el reg amb canó aspersor mòbil, "trac", i el reg amb pivot i/o cobertura total. Aquest full informatiu indica com aportar adequadament l'aigua a la zona de les arrels del cultiu i com humitejar només el volum de sòl proper a les arrels, per aconseguir un reg eficient que influeixi positivament en el benefici econòmic de l'explotació i, de retruc, en el medi ambient.

reg_cont_21_06_11

Font: IRTA Mas Badia.

  

Amb un reg eficient s'obtenen produccions òptimes, consums ajustats d'aigua, estalvi energètic i una minimització de les pèrdues de nutrients. El reg amb canó aspersor mòbil, "trac", i el reg amb pivot i/o cobertura total són els principals sistemes de reg que s'utilitzen en el cultiu de blat de moro al Vallès i, encara que l'eficiència que es pot aconseguir amb pivot i cobertura total és més alta que en reg amb "trac", aquest pot assolir una eficiència de més del 70 per cent.
 
Pel que fa a les recomanacions genèriques d'adobat, tot i que al Vallès no són habituals les aportacions de nitrogen en cobertora en blat de moro, en cultius que consumeixen elevades quantitats de nitrogen com aquest, es recomana aportar l'adob en dues o més vegades. També s'aconsella decidir la dosi òptima en cada cas mitjançant el Servei d'Assessorament, que valorarà les aportacions d'adobs orgànics, la gestió del reg i la producció assolible, tot considerant el balanç econòmic.
 
Els Plans per a la millora de la fertilització agrària estan impulsats i coordinats pel Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (GESFER) i compten amb la participació de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAAM), així com d'altres entitats i institucions.