SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 07/09/2009  Ruralcat

Nou sistema de control alimentari mitjançant sensors de gasos

Un grup alemany d'investigadors ha desenvolupat un mètode per controlar l'estat de maduresa de fruites i verdures mitjançant sensors que mesuren les emissions de gasos que generen aquests aliments. El sistema permet avaluar si els productes són aptes per a la seva venda i consum.

Peres i taronges

Els investigadors, dels Instituts Fraunhofer de Biologia Molecular i Ecologia Aplicada (IME) i de Tècniques Físiques de Mesurament (IPM), han afirmat que el seu sistema analitza els gasos emesos pels aliments in situ, per la qual cosa ja no seria necessari enviar les mostres a un laboratori, estalviant així temps i diners. El procediment desenvolupat es basa en gran part en sensors de metall-òxid, que es coneixen sobretot per l¿ús que s¿en fa als automòbils (en els quals la seva funció és tancar la ventilació d'un vehicle a l'entrar aquest en un túnel, per exemple). Les primeres proves realitzades amb un prototip del sistema han ofert resultats prometedors. Els responsables opinen que el preu d'aquests equips podria arribar als milers d'euros i que podria resultar d'interès per als principals distribuïdors: malgrat que la sensibilitat d'aquest sistema més versàtil és comparable a la dels equips que s'utilitzen habitualment en els laboratoris dedicats als aliments, funcionaria amb molta major velocitat, reduint de forma significativa la despesa. Els investigadors estan també buscant formes d'optimitzar el sistema perquè s'adapti a necessitats específiques.

Aplicació per mesurar la maduresa sexual del porc

D'altra banda, el grup de científics estudia la possibilitat d'utilitzar aquest equip per a analitzar el bestiar porcí abans que arribi a la maduresa sexual i la seva carn produeixi substàncies d'olor desagradable. Tot i que la majoria dels porcs es sacrifiquen abans d¿arribar a la maduresa sexual, existeix la possibilitat que alguns produeixin substàncies oloroses de forma prematura. Per tal d¿evitar aquesta situació es castra de manera sistemàtica a tots els garrins. Aquest sistema desenvolupat per l'Institut Fraunhofer podria significar la fi de la castració de porcs: l¿operació no seria necessària si es comprovés regularment el porc abans d'enviar-lo a l¿escorxador.