SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 01/09/2009  Ruralcat

Conservar aliments llestos per menjar per sobre de 4º C augmenta el risc de listeriosis

Una investigació, duta a terme a la Facultat de Ciències de la Universitat de Navarra, alerta sobre el risc de patir listeriosis a causa de la conservació per sobre de 4º C d'aliments llestos per a consum.

Nevera

El causant d'aquesta malaltia és el bacteri Listeria monocytogenes, un patogen de transmissió alimentària capaç de créixer a temperatures fredes. Tot i que el bacteri es destrueix amb la calor, si el microorganisme contamina els aliments processats i preparats per al consum, pot multiplicar-se i provocar la malaltia.

 

723 productes analitzats i 1.975 persones enquestades

 

L'estudi, desenvolupat per la biòloga Victoria Garrido González, va tenir lloc entre 2003 i 2007. En aquest temps, es van analitzar 723 productes de consum directe (peixos fumats i carns cuites) i es van realitzar enquestes sobre hàbits de consum a 1.975 persones. A més, es van seguir els casos de listeriosis diagnosticats a Navarra. Segons l'estudi, les persones majors de 60 anys, els immunodeprimits i les dones embarassades són els grups més afectats i de major risc, amb qui la malaltia pot ser més invasiva, presentar simptomatologia greu i, en alguns casos, causar la mort. A la població sana, la malaltia provoca febre, nàusees o diarrea, d'una manera més lleu. La recerca conclou que l'aliment amb major freqüència de contaminació és el peix fumat (25 per cent de les mostres analitzades), seguit dels productes carnis cuits llescats adquirits a orri (8,5 per cent). Respecte a les condicions de manteniment, la investigadora adverteix que prop del 70 per cent dels frigorífics domèstics es troba a temperatures superiors a 6º C. Per això, aconsella aplicar campanyes d'educació que ensenyin a controlar la temperatura i el temps màxim d'emmagatzematge, i conservar els productes llests per a consum en la balda més freda del seu frigorífic, a una temperatura inferior a 4º C. Altres projectes en marxa o a punt d'iniciar-se són el Fruitcentre (impulsat per l¿IRTA, per a investigacions que donin més valor a tota la cadena de la fruita), Innova (edifici de disseny per a firmes innovadores), Maqcentre (centre d¿innovació de maquinària agrícola), un centre de càlcul i telecomunicacions, el Museu de la Ciència o la seu de la conselleria d¿Agricultura.