ALIMENTS FUNCIONALS | 17/08/2009  Ruralcat

Patenten una llet d'ovella enriquida amb Omega 3

Equips de recerca l'IRTA i el CSIC han aconseguit enriquir la llet d'ovella amb greixos Omega 3de forma natural i sense additius, mitjançant el control de l'alimentació dels animals.

Ovella

Foto: IRTA

Els greixos Omega 3són dels anomenats insaturats o poliinsaturats, i són considerats més saludables per a la sistema cardiovascular que els greixos greixos saturats que conté la llet. Concretament, i respecte als productes lactis, ja es comercialitzen en l'actualitat llets i derivats lactis enriquits amb omega-3. Així, el fabricant substitueix part o tot el contingut dels greixos saturats per greixos insaturats o poliinsaturats (com l'omega-3, entre d'altres), atorgant-li així a l'aliment funcional propietats beneficioses.

Beneficis per a la salut

En aquest camp, dos grups d'investigadors, per un cantó de l'IRTA, de la Unitat de Remugants (A. Bach) i, per l'altre, del CSIC del Instituto del Frío (M.A. de la Fuente, P. Gómez-Cortés, P. Luna, M. Juárez) han aconseguit que, de forma natural, mitjançant la suplementació en l'alimentació de les ovelles amb llavors de lli i farina de gira-sol, obtenir llet d'aquests animals enriquida en àcids Omega 3i àcid linoleic conjugat (CLA), al que s'atribueixen potencials activitats anticancerígenes i anticolesterolèmiques i, al mateix temps, disminuir el contingut en àcids grassos saturats. En definitiva, amb aquesta alimentació s'obté una llet d'ovella que presenta, de forma natural, un perfil d'àcids grassos més saludable. Amb la incorporació del suplement a la dieta s'ha aconseguit un augment significatiu en la producció de llet, sense modificar-ne la composició: percentatge de greix, proteïnes, lactosa i sòlids totals. No obstant, el resultat més rellevant és la modificació del perfil en àcids grassos en la llet obtinguda amb l'addicció de la llavor de lli i la farina de gira-sol a l'alimentació de les ovelles.

Qualificació com a aliment funcional

Una de les avantatges que presenta aquesta llet és que en els formatges derivats d'ella no s'ha modificat el perfil d'àcids grassos de la llet de partida. D'acord amb el recent Reglament Europeu relatiu a les declaracions nutricionals i propietats saludables en els aliments, els nivells d'àcids grassos Omega 3presents en aquests formatges permetrien la seva comercialització com a 'font de' o 'ric en' aquests àcids grassos. Els resultats obtinguts, a més de recollir-se en una revista especialitzada internacional (Journal of Dairy Science) han estat objecte d'una patent que s'ha llicenciat a l'empresa Lodyn S.L., i que està en vies d'una possible explotació.