Nou sistema de detecció precoç per evitar infeccions alimentàries
En el marc del projecte Fobos, encapçalat per la Universitat de Milà, s'ha desenvolupat un sistema de detecció precoç d'aliments contaminats mitjançant un dispositiu que analitza fragments de l'ADN. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha participat en la creació d'aquest nou sistema, adreçat a la salut i la seguretat de les persones, i que està previst que es comercialitzi a finals d'aquest any.
A través d'un protocol basat en l'ADN aquest nou dispositiu permetrà determinar l'existència de patògens en aliments, com per exemple l'E.coli, la salmonel·losi o el botulisme, de forma precoç amb l'objectiu d'evitar infeccions alimentàries i assegurar la salut de les persones, especialment de nadons i gent gran, molt més vulnerables que la resta.
En una primera fase, el protocol desenvolupat s'aplicarà a diferents tipus d'aliments, incloent-hi llet, carn o formatge; i, en una segona fase, el procediment es durà a terme en un context industrial, sobretot en empreses agroalimentàries o de distribució que estiguin interessades.
En el projecte han participat tres grups de recerca universitaris de Milà, Barcelona i Estònia, i cinc empreses privades. En el cas dels investigadors catalans, aquests han comptat amb el suport de l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana (ACC1Ó) del Departament d'Empresa i Ocupació.