El DAAM estudia les causes del síndrome de l'espiga buida de l'ordi
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) estudia les possibles causes del síndrome de l'espiga dreta de l'ordi, també anomenada espiga buida, un fenomen que ha provocat pèrdues importants a conreus de la Catalunya central. Per aquest motiu, i fins que no es defineixi clarament quin és l'origen, el DAAM recomana una sèrie de mesures de precaució per evitar la seva propagació.
L'espiga dreta de l'ordi és un fenomen que en els darrers anys s'ha detectat, amb més o menys incidència, en els camps de conreu d'ordi a tot Catalunya, però sobretot a les comarques de l'Urgell, la Segarra i l'Anoia. L'any 2010 aquest síndrome va provocar pèrdues importants a la Catalunya central i encara que han estat diversos els factors que s'han considerat com a possibles causes, fins ara no s'ha pogut determinar amb certesa una relació causa-efecte amb cap d'ells.
Recomanacions per evitar la dispersió de l'espiga dreta de l'ordi
Recentment han aparegut diverses informacions de la Comunitat Foral de Navarra i del Govern d'Aragó, que relacionen l'espiga buida amb la presència del nematode Anguina tritici. Des del DAAM s'està fent un seguiment d'aquest fenomen per conèixer la seva naturalesa, sense descartar cap hipòtesi, i poder plantejar, en el seu cas, mecanismes de control.
El sector cerealista, tant des del punt de vista de la multiplicació de la llavor com de la producció de gra, és un sector econòmic estratègic clau a Catalunya. Per aquest motiu, es demana la implicació de tots els agents i la màxima prudència a l'espera d'informacions més concloents per a la presa de decisions. Mentrestant, i per precaució, es recomana:
- No utilitzar llavor procedent de les parcel·les afectades.
- Utilitzar llavor seleccionada.
- Realitzar rotació de cultius.
- En general, evitar tot allò que afavoreixi la dispersió dels nematodes (neteja de la maquinària emprada en la recol·lecció i manipulació del gra).