RECOMANACIONS AESAN | 04/08/2009  Ruralcat

Higiene en la conservació i cuinat dels aliments per a evitar intoxicacions a l'estiu

Com cada any, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recorda una sèrie de senzilles mesures per a prevenir les malalties transmeses pels aliments. Una neteja, preparació i conservació correctes són suficients per a evitar la major part de les intoxicacions.

Assortit de pastissos

Amb l'aplicació d'unes senzilles normes d'higiene s'eviten la majoria de les intoxicacions alimentàries en la llar: mantenir la neteja, separar els aliments crus dels cuinats, que aquests no quedin crus per dintre o mantenir els aliments a temperatures segures són alguns d'aquests consells.

 

Extremar les precaucions amb la salmonel·la i l'anisakis

 

Les recomanacions de l'AESAN fan especial èmfasi en la salmonel·la i l'anisakis, dues de les intoxicacions més habituals a les cuines catalanes i espanyoles. En la preparació de salses amb ou cru, com maioneses, és important observar una sèrie de precaucions:

  • Adquirir i utilitzar només ous convenientment envasats i etiquetats.
  • Conservar els ous frescos en el frigorífic.
  • No conservar sobrants de la salsa.
  • Immediatament abans d'utilitzar l'ou convé rentar la closca amb aigua i detergent i assecar bé, abans de trencar.
  • Anar amb compte perquè no caiguin trossos, o restes de closca, ni en la clara ni en el rovell.
  • Els recipients i utensilis utilitzats per a batre els ous s'han de rentar el més aviat possible.
  • És necessari afegir a la salsa vinagre o llimona, per a acidificar-la.
  • S'ha de mantenir la salsa recent preparada en refrigeració, fins al seu consum.

Convé recordar que la salmonel·la és responsable del 70% de les malalties transmeses pels aliments. A l'estiu també cal mantenir les precaucions amb el peix que es va a menjar cru o poc cuinat, per a evitar la malaltia per anisakis. Congelar prèviament el peix, així com coure, fregir, enfornar i fer a la planxa elimina el paràsit de l'aliment, fent-lo totalment segur. Cal destacar que els mol·luscs bivalves, així com els peixos d'aigües continentals no són portadors d'anisakis, com tampoc ho són les semiconserves ni els dessecats salats.