Nova llei de residus i sòls contaminats
El Senat ha aprovat la Llei de residus i sòls contaminats, basada en la minimització dels efectes negatius dels residus en la salut humana i el medi ambient i que situarà Espanya en línia amb la nova política europea sobre residus. A part dels efectes socials, econòmics i mediambientals d'aquesta nova llei, la indústria agroalimentària també es veurà influïda ja que haurà d'adaptar-se a la normativa per desenvolupar i innovar en productes i processos que generin menys residus i despesa de recursos.
Font: MARM.
Amb l'aprovació de la Llei de residus i sòls contaminats s'ha actualitzat la legislació vigent, després de més de 10 anys d'aplicació de la primera Llei de residus. La nova política aposta per la prevenció, maximitzant l'aprofitament dels recursos continguts en els residus i la disminució dels seus impactes adversos sobre la salut humana i el medi ambient, avançant així cap a la societat del reciclatge.
Un dels aspectes que cal destacar de la nova llei és la creació d'un marc legislatiu comú perquè els fabricants i responsables de la posada al mercat dels productes s'involucrin en la prevenció i gestió dels residus. Així mateix, es possibilita que en el futur, i d'acord amb la legislació comunitària, es puguin establir sistemes de dipòsit, devolució i retorn com a modalitat de gestió dels productes i els seus residus, sempre que es demostri que són tècnica i econòmicament viables.
En aquest mateix sentit, s'estableix un calendari per a la substitució, el 2018, de les bosses comercials d'un sol ús de plàstic no biodegradable, i des de 2015 l'obligació de marcar-les amb un missatge sobre els seus efectes en el medi ambient. A més, es disposa que en el 2016 el Govern haurà d'avaluar la consecució dels objectius d'aquest calendari i la conveniència d'adoptar mesures fiscals sobre el consum d'aquestes bosses.
El nou text actualitza el règim jurídic de la producció i gestió dels residus, delimitant les obligacions de productors i gestors, i simplifica tràmits administratius, utilitzant un registre compartit entre les administracions que garanteix la transparència i traçabilitat en la gestió.
A més, es reforcen les funcions de vigilància, inspecció i control, d'acord amb la supressió de determinades autoritzacions i la seva substitució per comunicacions, i alhora s'aclareix i completa el règim sancionador.
La nova Llei també obliga a les administracions públiques a elaborar plans i programes de prevenció i de gestió de residus en l'àmbit de les respectives competències i clarifica quines són, especialment en l'àmbit local.