"Viles Florides", una aposta pels espais verds i enjardinats
Tots els municipis catalans que ho desitgin poden participar en el programa "Viles Florides, una aposta per millorar la nostra qualitat de vida", amb què la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), impulsa un segell de qualitat per distingir els municipis que apostin i millorin els espais verds i enjardinats. La inscripció, que està oberta fins al 31 de desembre d'enguany, dóna dret a les poblacions catalanes a utilitzar la denominació "Vila Florida", que les identifica com a participants del programa i reconeix la seva voluntat de millora.
Objectius i condicions de participació en el programa
Val a dir que fa anys que existeixen programes similars a Viles Florides i funcionen amb gran èxit en països com França o Itàlia. En l'actualitat hi participen 12 països entre els quals hi ha Alemanya, França, Gran Bretanya, Itàlia, Irlanda i Bèlgica.
El sector horticultor a Catalunya
Catalunya compta amb uns 250 vivers, amb una superfície de cultiu de 2.045 hectàrees. Les vendes del sector de la flor i la planta ornamental en territori català se situen en els 220 milions d'euros aproximadament. Pel que fa al comerç exterior, des de l'any 2007 les importacions de planta ornamental a Catalunya han disminuït però, en canvi, s'han incrementat les exportacions, assolint un valor proper als 40 milions d'euros anuals.
Un dels trets més característics del sector de la planta ornamental a Catalunya és el seu dinamisme, amb requeriments elevats per explotació quant a tecnologia i mà d'obra i, per tant, amb renovació i inversió constants. Actualment, el sector representa prop del 3 per cent de la producció final agrària i un 9 per cent de la producció final agrícola, amb una forta tendència cap a la producció de planta ornamental que, cada vegada més, desplaça el conreu de flor tallada. A nivell de superfície, Catalunya representa la quarta comunitat autònoma, amb el 20 per cent del total estatal, darrera d'Andalusia, Múrcia i el País Valencià.