SECTOR PORCÍ | 05/07/2011  RuralCat/ACSA

Com adherir-se a la Declaració europea per posar fi a la castració quirúrgica del porc?

Totes aquelles organitzacions professionals del sector porcí que ho desitgin, des de productors fins a detallistes, ja es poden adherir a la Declaració europea sobre alternatives a la castració quirúrgica dels porcs, una intervenció dolorosa inclús en els animals més joves. Només cal donar suport amb la seva signatura en el web de la Direcció General de Salut i Consumidors de la Unió Europea.

porquets_cont_05_07_11

  

El 25 de febrer d'enguany, la Comissió Europea es va reunir a Brussel·les per presentar la Declaració europea sobre alternatives a la castració quirúrgica dels porcs. Aquesta Declaració pretén acabar, mitjançant un acord voluntari, amb la castració quirúrgica dels porcs abans de l'1 de gener de 2018. Algunes entitats com Copa-Cogeca, que agrupa agricultors i cooperatives europees, l'Associació de Grangers d'Alemanya (DBV), o la Federació de Veterinaris d'Europa (FVE), ja s'han adscrit a la Declaració.
 
A més, la Declaració té com a objectiu la creació d'una associació europea de la castració de porcs, a fi d'establir les eines necessàries per assolir els seus objectius i assegurar un repartiment equitatiu dels costos. Les organitzacions internacionals ja s'han compromès amb aquesta iniciativa. De fet, i com a primer pas, des de l'1 de gener de 2012, en cas de realitzar-se la castració quirúrgica en porcs, aquesta es durà a terme amb anestèsia o analgèsia prolongades.
 

L'extirpació influeix en el tipus, la qualitat i la quantitat de carns i greixos

Segons la Declaració europea, la castració quirúrgica dels porcs constitueix una preocupació de benestar animal, ja que està científicament comprovat, amb paràmetres fisiològics i etològics, que la és una intervenció dolorosa inclús quan s'efectua en animals molt joves.
 
La castració quirúrgica dels porcs es practica per impedir el desenvolupament de conductes sexuals o agressives indesitjades i evitar l'aparició de l'olor sexual, ja que el sabor i olor que tindrà la carn de porcí són un aspecte molt important que els consumidors tenen en compte en comprar aquesta carn. Segons la Declaració europea però, la castració no és una decisió del ramader, sinó una elecció motivada pel mercat, ja que l'extirpació sempre influeix en el tipus, la qualitat i la quantitat de carns i greixos. Per altra banda, la castració no quirúrgica té un impacte positiu en l'índex de transformació dels pinsos i, en conseqüència, en el medi ambient.
 
De fet, ja s'estan aplicant diverses alternatives a la castració quirúrgica dins i fora de la UE, com per exemple criar mascles sencers o vacunar els animals per reduir l'olor sexual. En alguns països, la castració es practica amb analgèsia o anestèsia per alleugerir  el dolor.