Social Coop, amb la gent gran i l'ocupació femenina en el món rural
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha impulsat el projecte Social Coop, una iniciativa que té com a objectiu l'atenció a la gent gran i potenciar l'ocupació femenina a través de les cooperatives agràries, que podran construir geriàtrics, prestar serveis de neteja i càtering o convertir l'activitat agrícola en terapèutica. En la fase inicial, el projecte se centrarà en les comarques del Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta i les Garrigues.
Acte de presentació del projecte Social Coop a la cooperativa Falset Marçà. Font: FCAC.
A més de la FCAC, en aquest projecte de "social farming" col·laboren altres entitats com la Fundació del Món Rural, la Fundació Catalana de Cooperació, Ara-coop i les federacions de cooperatives agràries de les comunitats autònomes d'Aragó, Astúries, València, Extremadura i Galícia.
L'acte de presentació de Social Coop ha tingut lloc al celler modernista de la cooperativa Falset Marçà, i ha comptat amb la presència d'una seixantena de persones procedents d'entitats públiques i privades, entre elles les cooperatives agràries, així com del secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Josep Puxeu.
Dissenyar i implementar prestacions per cobrir les necessitats del medi rural
L'embrió d'aquest projecte es remunta a l'any 2010, quan la Fundació del Món Rural va elaborar una diagnosi de les necessitats i les potencialitats dels territoris rurals, i es va observar, per una part, un envelliment important de la població rural i, per una altra, l'augment de la desocupació femenina, amb la conseqüent necessitat d'una atenció
especialitzada per als dos col·lectius.
Actualment, el projecte Social Coop es troba en una fase d'elaboració i disseny de prestacions adequades a les demandes dels habitants d'un territori rural marcat per l'envelliment, els baixos índexs d'ocupació i un elevat atur femení, per a la seva futura implementació.
Per aquest motiu, no resulta estrany que una cooperativa agrària es plantegi construir un geriàtric pensant en els seus socis i la gent que viu al poble, posar a disposició de la gent gran serveis de neteja, càtering o bugaderia o convertir l'agricultura o la ramaderia en activitats econòmiques al temps que terapèutiques per a un col·lectiu de persones amb discapacitats. Però per posar en marxa aquests tipus de projectes socials sovint no és fàcil perquè calen recursos i, sobretot, la col·laboració d'agents públics o privats, la qual cosa demanden des de la FCAC.