DIETA MEDITERRÀNIA | 07/07/2011  AlimenCat/UdG

Els menjadors de la Universitat de Girona reben l'acreditació Amed

Els menjadors de la Universitat de Girona (UdG) han rebut l'acreditació Amed per oferir en els seus restaurants menús basats en la dieta mediterrània, convertint-se en la primera universitat de l'Estat reconeguda amb aquest distintiu. En concret, set menjadors universitaris de la UdG i dos restaurants del Parc Científic i Tecnològic ofereixen un menú basat, entre d'altres, en l'oli d'oliva, fruites i hortalisses, carns i peixos magres, sense que això incrementi el seu preu.

logotip_cont_07_07_11

Adhesiu exterior que identifica els establiments que ofereixen menús basats en la dieta mediterrània. Font: Amed.

 

Amb aquesta nova acreditació, els nou establiments de la UdG s'incorporen al projecte Amed, pioner a l'Estat espanyol en la promoció de la dieta mediterrània i l'activitat física. La iniciativa de comptar amb aquestes acreditacions s'emmarca en el Pla UdG Saludable de la Universitat de Girona.
 

Un menú que combina els productes integrals i els típics de la dieta mediterrània

L'oferta gastronòmica que se serveix en els establiments de la UdG acreditats aquesta setmana amb el distintiu Amed, garanteix entre d'altres: la utilització d'oli d'oliva per amanir i preparar els plats; una àmplia oferta de verdures, hortalisses i llegums en els menús; prioritat de peixos i carns magres en la confecció dels plats; fruita fresca abundant com a postres en les cartes de l'establiment; la inclusió de productes integrals; l'oferta de làctics amb baix contingut en greix; la difusió de material i informacions sobre alimentació saludable i lleure actiu; i tot això sense incrementar el preu del menú.
 
Els nou restaurants que compten amb aquesta oferta són: el menjador de la Facultat de Lletres; el de la Facultat de Ciències; el de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials; el de l'Escola Politècnica Superior; i el de la Facultat de Dret i el dels pavellons centrals. També han estat distingits els menjadors de la Facultat de Medicina i d'Infermeria, així com el restaurant Ginjoler, situat al centre d'Empreses Giroemprèn, i el Parc Cafè Restaurant & Lounge Bar, ambdós del Parc Científic i Tecnològic de la UdG.
 

Promoure l'alimentació mediterrània en l'entorn de la restauració col·lectiva

Amed és un projecte liderat pel Departament de Salut juntament amb els gremis de restauració, ajuntaments, consells comarcals i la Fundació Dieta Mediterrània, que consisteix en identificar i acreditar els establiments que ofereixen opcions d'alimentació mediterrània i de lleure actiu per als seus clients.
 
Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu exterior que els identifica com a establiments Amed. Tots els restaurants que compleixen els criteris poden ser acreditats, encara que el projecte s'adreça principalment als restaurants que ofereixen menú, ja que quasi un 37 per cent de la població adulta de Catalunya menja fora de casa entre 1 i 3 vegades a la setmana. Actualment, Amed arriba als 27.100 comensals.
 

La identificació i acreditació de restaurants promotors de la dieta mediterrània forma part de les estratègies del Pla Integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l'Activitat Física i l'Alimentació Saludables (PAAS). Dins aquest pla, que es va iniciar a Catalunya l'any 2006, i està liderat pel Departament de Salut, s'han dut a terme més de 60 accions en diferents àmbits: l'educatiu, el comunitari, el laboral i també en el de la salut.