SECTOR DE LA FRUITA | 08/07/2011  RuralCat/DAAM

Es preveu una collita de pera de 231.830 tones per al 2011

S'han presentat les previsions de collita de pera a Catalunya per al 2011, i s'estima que arribarà a les 231.830 tones, el que representa un descens del 7 per cent respecte a la campanya anterior, en què es va situar en 249.084 tones. A més, la nova DOP Pera de Lleida començarà la collita el proper 19 de juliol i segurament serà una de les últimes DOP de fruita que es concedeixin a Europa.

peres_cont_08_07_11

 

Les previsions apunten que la producció de pera serà enguany lleugerament inferior al 2010, atès fonamentalment que s'ha produït algunes arrencades en totes les varietats. També cal destacar que la data de collita és normal i avançada en 4-8 dies respecte al 2010, els calibres són superiors i els rendiments bons.
 

La producció de la varietat blanquilla ha descendit un 14%

Per demarcacions, la previsió a Lleida, població que concentra al voltant del 95 per cent de la producció catalana, és de 220.200 tones (-7 per cent), de 9.030 a Girona (+7 per cent), de 1.880 a Tarragona (-5 per cent), i unes 720 tones a Barcelona (+5 per cent), registrant-se baixades en totes les varietats, sobretot en el cas de la pera blanquilla, en
què les estimacions indiquen un descens del 14 per cent.
 
L'anàlisi de les dades també assenyala que la producció de pera a Lleida, on la collita ja ha començat en algunes zones, es preveu lleugerament inferior al 2010, representant la campanya de menor collita dels darrers divuit anys, a excepció del 2009 per la pedregada que es va registrar. Val a dir que hi haurà un avanç de 4-8 dies en la data de collita a Lleida respecte a l'any passat, i que s'han produït algunes arrencades en totes les varietats per posar-hi fruita de pinyol principalment. A més, hi haurà un avanç de 4-8 dies en la data de collita respecte a l'any passat, i els calibres seran millors.
 
En el cas de Girona, la segona demarcació productora de pera de Catalunya, la previsió de collita és a l'alça ja que els rendiments s'estimen més bons que el 2010, en què el calibre final just en Conference va suposar rendiments més baixos de l'habitual. Aquest hivern s'ha arrencat algunes parcel·les de Conference i Passa Crassana, entre altres. Quant a la data de collita, es preveu un avançament de 7-10 dies respecte a l'any passat i similar a un any normal, tot i que dependrà de la meteorologia del juliol i l'agost.
 
Cal recordar que la campanya 2010 es va caracteritzar per un augment productiu global, tot i que hi van haver matisos per varietats. La causa principal d'aquest creixement va ser la recuperació de la producció perduda l'any anterior per la pedregada de l'1 d’agost de 2009 i la millora de rendiments d'algunes varietats. A més, el 2010 les temperatures fresques primaverals i les pluges i humitats relatives elevades van provocar en Ercolini i altres varietats d'estiu un quallat deficient, una caiguda de fruits i un descens de rendiments. No obstant, en Conference, Williams, Llimonera i altres varietats de tardor els rendiments van ser bons i superiors al 2009. La varietat que més va incrementar va ser la Conference, i durant tota la campanya hi va haver un retard en la data de collita de 4-10 dies. La Llimonera es va començar a collir, de mitjana, 10 dies més tard de l’habitual.
 

Mapfruit, un projecte conjunt del Departament, l'IRTA i Afrucat

El director general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, juntament amb el director general de l'Associació de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, han estat els encarregats de presentar l'anàlisi de previsions de collita de pera a la seu del Departament a Lleida.
 
Simon ha volgut fer palès que l'exhaustiu i rigorós treball d'elaboració d'aquestes previsions és únic a l'Estat, on Catalunya concentra pràcticament la meitat de la producció de pera i Lleida al voltant del 95 per cent de la producció catalana, esdevenint la demarcació lleidatana la productora més important de l'Estat en pera.
 
També s'ha destacat la importància del projecte conjunt del Departament, l'IRTA i Afrucat, anomenat Mapfruit, i que té com objectiu analitzar les varietats que millor s'adapten a cada territori de Catalunya per recomanar-ne l'òptima, la qual cosa representaria "un pla de reordenació estratègica de la producció del territori", que alhora resultaria també molt positiu de cara als futurs plans de reconversió de plantacions de fruita dolça perquè aquests anessin alineats amb els resultats de l'esmentat projecte, que s'enllestirà entre finals d'aquest any o principis del vinent.