NOVES DISPOSICIONS | 30/06/2009  Ruralcat

Tornen les fruites i hortalisses torçades

Després de molts anys, en els que només es podien comprar fruites i hortalisses amb la mida i forma adequada, les disposicions europees que regulaven aquestes característiques han quedat derogades, per a 26 d'aquests productes, a partir de l'1 de juliol.

Fruita i hortalissa

La iniciativa de la Comissió Europea de suprimir aquestes normes és un dels elements principals de la seva batalla en pro de la racionalització i simplificació de les normes comunitàries i la reducció dels tràmits burocràtics. Tanmateix, les normes de comercialització se seguiran aplicant a 10 tipus de fruites i hortalisses. No obstant, els estats membres podran permetre que les botigues venguin productes que no compleixin les normes, si bé hauran d'anar etiquetats de manera que es distingeixin dels pertanyents a les categories "extra", "I" i "II".

 

Reducció dels tràmits burocràtics

 

La Comissària d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Mariann Fischer Boel, ha comentat que "es tracta d'un exemple concret dels nostres esforços per reduir els tràmits burocràtics innecessaris. No hi ha cap necessitat de regular aquestes coses a escala comunitària, és molt millor deixar-lo en mans dels agents econòmics del mercat". En el mateix ordre, la Comissària també ha indicat que "les modificacions que s'han dut a terme suposen que els consumidors podran escollir entre la major gamma de productes possible. Manca de tot sentit haver de llançar productes que estan en perfecte estat sol perquè no tenen una forma i una grandària adequats". Els canvis produïts suposen l'eliminació de tals normes en el cas de 26 productes: albercocs, carxofes, espàrrecs, albergínies, alvocats, jueves, cols de Brussel·les, pastanagues, coliflors, cireres, carbassons, cogombres, bolets conreats, alls, avellanes amb pela, cabdell, porros, melons, cebes, pèsols, prunes, apis, espinacs, nous amb pela, síndries i endívies. Per altra banda, es mantenen les normes de comercialització en el cas de 10 productes que representen el 75 % del valor dels intercanvis comercials comunitaris: pomes, cítrics, kiwis, enciams, préssecs inectarines, peres, maduixes, pebrots dolços, raïms de taula i tomàquets.