Èxit de la jornada sobre maneig i fertilització de les pastures
Una quarantena de persones van assistir a la jornada tècnica anual sobre pastures, on es varen mostrar diferents aspectes del maneig, la fertilització i l’avaluació de les pastures. La jornada va comptar amb la participació de tècnics del Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Tecnológico Neiker-Tecnalia.
Lur Epelde fa una demostració de les eines per avaluar la salut del sòl. Autor: Bernat Perramon (CDPNGarrotxa)
L’elevada participació, amb prop de 40 persones entre ramaders i tècnics, així com l’interès que varen mostrar els participants en els diferents aspectes exposats, consoliden cada vegada més una jornada sobre pastures de mitja muntanya, que s’ha portat a terme, amb una periodicitat gairebé anual, des de l’any 2008. Aquest fet indica que cal seguir treballant en el context de les pastures de mitja muntanya, malgrat que la presència d’aquestes pastures es troba concentrada en poques comarques de Catalunya i que signifiquen una superfície relativament baixa en comparació amb altres usos agraris del sòl.
La jornada es va organitzar en el marc del Pla per a la millora de la fertilització agrària de la comarca de la Garrotxa, en el qual participen el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, IRTA-Mas Badia, el consorci SIGMA i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i es va comptar amb la col·laboració de l’Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Tecnológico Neiker-Tecnalia i de l’Ajuntament de la Vall de Bianya.
Des de les entitats organitzadores es fa una valoració molt positiva de la jornada, basada en l’elevada participació, en els resultats de les enquestes i en l’interès mostrat pels assistents en les diferents temàtiques tractades. Les presentacions exposades al llarg de la jornada són consultables a través dels següents enllaços:
- Perramon, Bernat, "La fertilització orgànica de les pastures"
- Epelde, Lur, "Diagnóstico de la salud de los ecosistemas pastorales"
- Mandaluniz, Nerea, "Life Regen Farming. Prácticas de agricultura regenerativa: una alternativa de gestión sostenible Life12 ENV/ES/232"