ESTALVI HÍDRIC | 29/06/2009  Ruralcat

Reg més sostenible amb un tub porós tèxtil

L'empresa POREC Irrigation Systems, ubicada a Mataró, ha llançat al mercat un nou sistema de reg, basat en un tub porós tèxtil, més eficient i respectuós amb el medi ambient que els sistemes tradicionals.

Imatge tub porós

Font: POREC

L'innovador sistema consisteix en un tub porós tèxtil que, mitjançant un procés similar al de la suor, aporta el grau d'humitat necessari per a les plantes. El tub es pot instal·lar a la superfície del terreny, però es més recomanable soterrar-lo per a evitar l'evaporació i reduir així, encara més, el consum d'aigua.

 

Avantatges del tub porós

 

Per crear el tub exsudant, es va desenvolupar una fórmula que combina el tèxtil de punt i una resina especial. La cinta exsudant posseeix 150.000 microporus per metre lineal de tub, que s'obren o es tanquen segons entri o no aigua, motiu pel qual rep el nom de teixit dinàmic. A més, el fet de no tenir costures li confereix una gran flexibilitat, fent molt fàcil la seva instal·lació. El seu ús comporta nombrosos avantatges respecte a altres sistemes de reg:

  • Menor risc d'obturació.
  • Instal·lació més fàcil.
  • Més control del cabal d'aigua aplicat.

Si s'utilitza soterrat ofereix els següents avantatges addicionals:

  • Més estalvi d'aigua de reg perquè evita evaporacions i vessaments (60% si es compara amb l¿aspersió).
  • Menys tractaments fitosanitaris perquè no hi ha humitat al coll de la planta.
  • Millor protecció sanitària evitant transmissió de malalties de forma aèria com la legionel·la.

Aquest nou sistema de reg ha rebut guardons com el 1er Premi a la Millor Iniciativa Empresarial en l'Àmbit de les Noves Tecnologies (Premis Cre@tic, 7a edició) o el Premi de la Diputació de Barcelona a la Iniciativa empresarial amb major respecte pel medi ambient. La Generalitat de Catalunya, mitjançant l'agència ACC1Ó, ha aportat 225.000 euros per a desenvolupar aquest nou producte. El sistema està patentat a Europa, als Estats Units, Emirats Àrabs, Xile i Israel.