BENESTAR PORCÍ | 28/06/2009  Ruralcat

Aprovada una vacuna per al control de l'olor sexual dels porcs mascle

El departament de Salut Animal de la companyia biomèdica Pfizer ha anunciat que la Comissió Europea ha autoritzat la comercialització i ús de la vacuna Improvac, com alternativa a la castració dels mascles, per a tota la Unió Europea.

Porcs d'engreix

Aquesta vacuna serveix per a controlar l'olor sexual dels porcs mascle alhora que millora la sostenibilitat i rendibilitat de la producció porcina i el benestar animal. L'Agència Europea per a l'Avaluació de Medicaments (EMEA) va donar el vist-i-plau a la nova vacuna i, posteriorment, el passat 11 de maig, la Comissió Europea va emetre l'autorització per la comercialització del producte a tota la UE.

 

Avantatges de la nova vacuna

 

La vacunació amb Improvac significa que els porcs d'engreix mascles podran ser duts a l'escorxador amb el mateix pes que els mascles castrats. A més, s'aconseguirà amb un menor consum de pinso, i sense risc de presència d'olor sexual en la carn. També s'evitaran els comportaments indesitjables que expressen els mascles sencers a l'arribar a la seva pubertat. La nova vacuna redueix de forma directa els nivells d'androsterona i, de manera indirecta, també els d'escatol, els dos principals compostos responsables de l'olor sexual. Als mascles se'ls ha d'administrar dues dosis de vacuna:

  • La primera dosi de 2ml, que pot administrar-se des de la 8ª setmana de vida, sensibilitza el sistema immune, però té un efecte limitat en la fisiologia del porc.


  • La segona, que s'ha d'aplicar de 4 a 6 setmanes abans del sacrifici, causa una resposta d'anticossos significativa i transitòria, induint la reducció de la concentració dels compostos responsables de l'olor sexual.

Improvac ha demostrat ser tan eficaç com la castració física en el control de l'olor sexual, com s'ha comprovat després del seu ús a gran escala en multitud de granges de producció.