RECURSOS FORESTALS | 11/07/2011  RuralCat/CPF

Pirinoble organitza un viatge forestal al sud de França

En el marc del projecte europeu Pirinoble, s'ha organitzat un viatge al sud de França per conèixer plantacions i frondoses productores de fusta dirigit a silvicultors, propietaris i gestors forestals de Catalunya. L'objectiu d'aquestes jornades, que tindran lloc del 30 d'agost fins a l'1 de setembre, és acostar als participants a les experiències dutes a terme a la regió de Midi-Pyrénées, pel que fa a la utilització i gestió de frondoses nobles per a la producció de fusta de qualitat i la restauració forestal.

arbres_cont_11_07_11.jpg

Imatge del tríptic informatiu del viatge al sud de França. Font: Centre de la Propietat Forestal.

 

Durant el viatge es farà un repàs als 20 anys d'experiència amb fulloses productores de fusta de qualitat a la regió de Midi-Pyrenées, de la mà dels mateixos tècnics, investigadors i propietaris que les han dut a terme. A més, es disposarà de traducció del francès al català i castellà, per fomentar el debat i l'intercanvi d'experiències.
 
El viatge s'emmarca dins les activitats de transferència del projecte europeu Pirinoble "Frondoses nobles per a la restauració i revalorització en àrees rurals: innovació i transferència en tècniques de plantació sostenibles", finançat pel Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2007-2013.
 

Gran demanda a nivell mundial de fusta de qualitat

 
Les frondoses productores de fusta de qualitat (noguera, cirerer, freixe, etc.) són una interessant alternativa productiva en terrenys d'elevada qualitat. En comparació amb la major part de les espècies forestals a Catalunya, tenen torns de tallada relativament curts (40-50 anys), i donen lloc a productes molt preuats (les millors peces poden ser enviades a la indústria de fullola) i de gran demanda a nivell mundial. Aquestes espècies suposen, a més, una interessant alternativa en aquells espais agrícoles o de pastura on la rendibilitat econòmica es veu amenaçada per dificultats de mecanització o per la petita mida dels terrenys. Les plantacions de frondoses per a la producció de fusta de qualitat suposen una baixa inversió de recursos i de temps, centrada en els primers anys, i serveixen per fomentar el valor estratègic, la diversificació de produccions i el interès ambiental i paisatgístic de les explotacions.
 
A la regió de Midi-Pyrénées (sud de França) es treballa des de fa més de 20 anys en la instal·lació i avaluació de diferents espècies de frondoses productores de fusta de qualitat en condicions diverses: reforestació de terres agràries, diversificació de boscos mixtos i de pollancredes, restauració forestal, etc. A més, s'han dut a terme experiències amb dissenys i tècniques de plantació encaminades a optimitzar l'ús de recursos: plantacions mixtes i amb acompanyament, tècniques de lluita contra les males herbes o protectors individuals.