PLANTACIONS INTENSIVES | 22/06/2009  Ruralcat

Sikitita, la nova varietat d'olivera més petita i productiva

El grup de recerca del Departament d'Agronomia de la Universitat de Còrdova (UCO) ha obtingut una nova varietat d'olivera, anomenada Sikitita, molt productiva, amb un gran rendiment en oli i de gran qualitat. En el projecte també han participat l'Institut de Formació Agrària i Pesquera d'Alameda del Bisbe (IFAPA).

Plantació olivera superintensiva

Aquesta nova varietat, filla de les Picual i Arbequina, es caracteritza per la seva precocitat en la producció, la seva productivitat i el menor vigor de l'arbre, al voltant d'un terç més petit que l'arbre d'Arbequina, la varietat estàndard en plantacions molt intensives.

 

Varietat adequada a les plantacions superintensives

 

Totes aquestes característiques la converteixen en la una varietat molt adequada per a la plantació d'oliveres a tanca, ja que les recol·lectores podran recollir l'oliva de manera més ràpida i còmoda que en les plantacions tradicionals. A més, els investigadors afirmen que els seus menors costos de poda i una major durada de les fileres pot servir perquè pugui desplaçar la varietat Arbequina de les explotacions superintensives a tot el món. Una altre dels avantatges de la varietat Sikitita és que és més resistent al fong Verticillium, un patogen present al terra, que entra per l'arrel de l'arbre i que, en alguns casos, pot arribar a assecar completament l'olivera afectada.

 

Obtenció d'una nova varietat

 

Per a obtenir una planta genèticament diferent (però no modificada genèticament), es necessita un període de 15 anys aproximadament. El primer pas és creuar arbres "pares i mares" de les varietats amb les característiques més apropiades. A partir dels millors arbres, cultivats durant 4 o 5 anys en hivernacle, es fa una multiplicació vegetal per esqueixos. Aquests esqueixos són plantats a diferents zones geogràfiques, on s'analitzen entre 7 i 10 anys més. La nova varietat ha obtingut el títol de protecció aquest mateix any (equivalent a una patent) a la Unió Europea i a nou països de fora d'aquesta. Només podrà ser adquirida a vivers que posseeixin llicència de multiplicació.