SECTOR HORTOFRUCTÍCOLA | 14/07/2011  RuralCat/DAAM

Pelegrí demana al MARM mesures per afrontar la caiguda de preus del préssec i la nectarina

Josep Maria Pelegrí, conseller del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), ha demanat a Rosa Aguilar, ministra del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), mesures extraordinàries davant la crisi de preus del préssec i la nectarina i la baixa demanda que afecta el sector. També ha reclamat que es garanteixi la lliure circulació de mercaderies i que s'eviti qualsevol intent d'intervenció nacional del mercat comunitari després de l'anunci fet pel secretari d'Estat francès de Comerç i Consum, Frédéric Lefevre, el passat 10 de juliol.

préssecs_cont_14_07_11

 

El conseller ha demanat mesures extraordinàries per a la retirada de fruita, que ha patit una caiguda de preus del 50 per cent, afectant especialment el préssec i la nectarina, que permetin neutralitzar l'actual caiguda de preus i els desequilibris en el mercat. Ho ha fet aprofitant la seva assistència a Madrid, a les reunions del Consell Consultiu de Política Pesquera i de Política Agrícola, i a la Conferència Sectorial de Medi Ambient, presidides per la ministra Rosa Aguilar. Segons Pelegrí, és important que el sector pugui disposar d'aquestes mesures per tal de no donar per perduda la campanya d'enguany.
 

Protecció per als camions catalans que transporten préssec i nectarina cap a França

D'altra banda, Pelegrí ha reclamat al MARM mesures de protecció per als camions catalans que transporten préssec i nectarina cap a França, davant la campanya de controls que va anunciar el govern gal a les carreteres i mercats d'abastament. "He demanat al Ministeri que es facin les gestions pertinents davant les autoritats de França i de la UE perquè no es produeixin obstruccions a l'entrada de productes catalans i espanyols a França i que es garanteixi la lliure circulació de mercaderies", ha afirmat el conseller a l'anunci fet el passat 10 de juliol pel secretari d'Estat francès de Comerç i Consum, Frédéric Lefevre, en el sentit que iniciaran una operació de controls i inspeccions a la frontera francesa i alhora originant dubtes sobre l'origen i la qualitat dels productes que arriben procedents d'Espanya i Catalunya.
 
El conseller ha traslladat a la ministra la queixa que el sector exportador de fruita dolça de Catalunya, un dels principals exportadors a Europa (concretament de préssec i nectarina), ha manifestat arran que les autoritats franceses hagin anunciat inspeccions i controls fora dels termes habituals als vehicles que transporten fruita cap al centre d'Europa (mercat natural d'aquestes fruites), i que aquest cel extremat precisament coincideix amb el
moment de preus a la baixa del sector.
 
En aquest sentit, des del Departament s'estan realitzant gestions a través del propi Departament i de l'Oficina de la Generalitat a Brussel·les, i també a través del principal lobby que agrupa el sector, l'Arelfh (Associació de regions hortofructícoles) davant les instàncies comunitàries i el Ministeri, amb l'objectiu d'adoptar mesures extraordinàries per a la fruita.
 
Per aquest motiu, des del passat 20 de juny i fins avui s'han tramès des del Departament diverses cartes al comissari Ciolos, al president polonès del Comité especial d'Agricultura i al president de COPA-COGECA (la confederació que agrupa els interlocutors de primer nivell davant el Consell). També s'han realitzat gestions amb el DG d'Agricultura de la Secretaria General del Consell de la Unió Europea per tractar el tema, amb el consulat de França i s'ha demanat a la ministra Aguilar que presenti la demanda de mesures que permetin garantir la lliure circulació i comercialització de la fruita.