SECTOR AGROALIMENTARI | 15/07/2011  RuralCat/DAAM

Les exportacions agroalimentàries a Catalunya augmenten un 21,5%

El sector agroalimentari català viu un bon comportament respecte l'activitat exportadora, segons indiquen les dades de l'Institut Català d'Estadística (Idescat). Així, el primer trimestre d'enguany s'ha tancat amb un increment de les exportacions del 21,5 per cent respecte al mateix període de l'any passat. La indústria càrnia manté el lideratge amb un valor d'exportació durant els primers quatre mesos de l'any de 637 milions d'euros.

container_cont_15_07_11

  

Per subsectors, la indústria càrnia encapçala el rànquing, amb un increment percentual del 18,61 per cent respecte al mateix període de 2010. Pel que fa a la fruita, sobresurten els increments interanuals referits al primer quadrimestre en exportació de pomes, amb un increment del 114,8 per cent, i peres, amb un increment del 75 per cent. L'altre gran subsector exportador de l'agroindústria és el de vins i caves, que ha incrementat també les vendes a l'exterior, i ha generat més de 136,7 milions d'euros per vendes a l'exterior.
 

Els països del Golf Pèrsic, nova destinació de les exportacions de fruita

Tot i que la zona euro continua essent el principal mercat, destaquen també els augments de les vendes a d'altres mercats durant els primers quatre mesos d'enguany. Així, destaquen Rússia, mercat tercer consolidat i en creixement, i els països del Golf Pèrsic, com a noves destinacions de les expedicions de fruita, principalment la Unió d'Emirats Àrabs.
 
Quant als productes carnis, Rússia (+ 32,53 per cent), Hong Kong (+ 42,72 per cent) i Corea del Sud (+ 155 per cent), han experimentat un augment de la demanda de produccions catalanes, fora de la Unió Europea. Pel que fa als vins i caves, Estats Units és el mercat tercer on s'aprecien increments de vendes significatives (+ 20 per cent) i un volum exportat important, tot i que també cal tenir en compte el mercats de Xina (+ 172,7 per cent) i Brasil (+ 103,2 per cent) pel seu potencial. Pel que fa a l'oli d'oliva, Estats Units és el mercat tercer més important en compres, i destaquen els comportaments a l'alça d'Austràlia, Regne Unit i Brasil, que han incrementat per sobre del 50 per cent les compres a Catalunya d'aquest producte.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) defineix la internacionalització del sector agroalimentari com un dels eixos estratègics, i per això, a través de l'empresa pública Prodeca, ofereix a l'agroindústria catalana serveis de suport a la promoció comercial exterior.