RECURSOS HÍDRICS | 04/06/2009  Ruralcat

Estalvia aigua de reg gràcies als dics en els solcs

Els dics de contenció en solcs són un sistema de conreu en el qual el sòl es llaura formant barreres al costat de les fileres de cultius. Aquestes barreres detenen l'aigua de reg i de pluja, facilitant així l'absorció d'aigua pel terra, evitant la pèrdua per escorriment.

Solcs amb dics

Camp de cultiu amb dics als solcs. Font: ARS

Un estudi dut a terme per científics del Servei de Recerca Agrícola (ARS) dels Estats Units ha demostrat que els solcs no només estalvien aigua, sinó que també redueixen els costos de reg prou com per a justificar econòmicament l'ús dels dics.

 

Metodologia de l'estudi

 

Per a realitzar el projecte, els investigadors van comparar els efectes en l'escorriment i l'erosió del sòl en camps de cotó, amb i sense dics en els solcs. Es va utilitzar un simulador de pluja, i comptadors d'humitat que automàticament determinen la demanda d'aigua del sòl. Es va comprovar que la utilització de dics en solcs durant un any de sequera moderada estalviava uns 25,4 l/m2. A més, va reduir l'escorriment d'aigua en un 28 per cent i es va reduir l'erosió del sòl. L'any següent, on es va provocar unes condicions de sequera més severes, la utilització d'aquest sistema va estalviar cinc vegades més d'aigua de reg. En una segona fase de l'estudi, es va comparar els rendiments de conreus, la demanda d'aigua i els efectes de diferents taxes de reg en camps de cotó amb dics en solcs i en altres camps cultivats tradicionalment. Els científics van descobrir que els agricultors podien reduir la taxa de reg en un terç i encara aconseguien uns rendiments iguals dels d'un sistema tradicional de conrear. La diferència en rendiments en aquest any de sequera va ser suficient per pagar els costos d'utilitzar els dics en solcs durant un període de 12 anys.