Pelegrí reclama mesures excepcionals per pal·liar la crisi de preus de la fruita de pinyol
"Els preus són molt baixos, els dels préssec i els de la nectarina. Per això hem demanat a traves del Ministeri mesures extraordinàries per pal·liar aquesta baixada de preus" que repercuteix molt negativament en el sector i posa en risc la campanya de fruita de pinyol del 2011", ha senyalat el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio.
El Departament demanarà a l’Estat que reclami una aportació exclusiva de la UE que permeti cobrir el 100% del cost de les mesures extraordinàries (retirada de fruita de pinyol) a fi de garantir una recuperació dels preus, que han caigut un 50% des de l’inici de la temporada en un sector que suposa més del 35% del total de la producció de préssec i nectarina de l’Estat.
“Volem que es faci una retirada extraordinària de fruita i que la pagui íntegrament la UE, amb l’objectiu de poder cobrir fins als prop de 30 cèntims/€ per kg. a fi de garantir un preu just que no estigui per sota del cost de producció, i que aquesta mesura serveixi per recuperar els preus i estabilitzar el mercat a fi de salvar la temporada. També reclamem que no es posin topalls al volum de retirada” ha senyalat Pelegrí.
Aquestes mesures extraordinàries haurien d’estar regulades i previstes en la pròpia PAC de manera automàtica, i “així ho demanarem en la proposta que es faci des de Catalunya al Ministeri perquè l’elevi a la UE, i no com ara que s’ha de publicar un reglament el setembre amb efectes retroactius a partir del 19 de juliol. Aquest instrument és lent. Si no podem aconseguir un preu digne que superi el preu de cost, les repercussions pel sector seran molt negatives, i més tenint en compte que l’objectiu primer i essencial de la PAC és garantir l’activitat d’un sector estratègic que presta un servei essencial a la població com és l’alimentació”. Segons el conseller, les mesures de gestió de les crisis dins del marc de la OCM s’han mostrat insuficients i ineficaces per fer front a situacions de crisi com l’actual, i els actuals nivells d’ajut per a la retirada de producte són mínims (per sota de 0,1 €/kg.) fet que fa totalment ineficaç la mesura de correcció del mercat que es persegueix per equilibrar els preus.
Així mateix, les limitacions establertes (del 0,5% del Programa operatiu per a la gestió de les crisis) i de fins a un màxim del 5% en volum de retirades també dificulten el resultat de les mesures, raó per la qual es demanarà des de Catalunya que també s’eliminin aquests topalls a fi que les mesures siguin realment eficaces.