DENOMINACIÓ D'ORIGEN PROTEGIDA | 01/08/2011  DAAM

Nou Reglament de la DOP Les Garrigues

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha aprovat el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues, derivat de l'adaptació de l'anterior a la Llei de qualitat agroalimentària 14/2003 i al Decret 285/2006, i la relació de municipis que corresponents a la zona de producció, elaboració i envasat d'aquesta DOP, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

dopgarrigues_cont_01092011.jpg

 

Aquest reglament forma part de la sèrie de reglaments de les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) que s’han publicat per adaptar-los a l’esmentada normativa. Amb aquesta publicació, ja s’han adaptat tots els reglaments DOP/IGP a la Llei 14/2003. La principal novetat d’aquestes adaptacions rau en el canvi de personalitat jurídica dels consells reguladors, que es constitueixen com a corporació de dret públic, i en el sistema de control i certificació d’IGP i DOP. Els reglaments també preveuen aspectes com els registres i les inscripcions, la declaració de produccions, el logotip, l’etiquetatge, el control i la certificació, el funcionament del consell regulador, els règims electoral i sancionador, i el finançament.

La varietat principal d'oliva emprada per elaborar aquest oli d'oliva verge extra és l'arbequina que constitueix més del 90% de l'olivar. Les característiques organolèptiques d’aquest oli són un color groc amb matisos que van des del verdós al groc daurat segons el moment de la recol·lecció i la situació geogràfica dins la zona de producció i un gust afruitat amb lleugers sabors ametllats i amargants al principi de la campanya i un sabor més dolç al final de la campanya. És un oli equilibrat, agradable al paladar, amb una fragància a ametlla verda i poma.


La zona de producció, elaboració i envasat de la DOP Les Garrigues està constituïda pels municipis de:


Les Garrigues: l'Albagés, l'Albi, Arbeca, Bellaguarda, les Borges Blanques, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, Granyena de les Garrigues, la Granadella, Juncosa de les Garrigues, Juneda (fins al límit de la carretera de Lleida a Tarragona), els Omellons, la Pobla de Cérvoles, el Soleràs, Tarrés, els Torms, el Vilosell i Vinaixa.


El Segrià: Aitona, Alcanó, Alcarràs, Alfés, Almatret, Aspa, la Granja d'Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sunyer (límit al canal de Seròs), Torrebesses i Torres de Segre.


L'Urgell: Belianes, Ciutadilla, Guimerà, Maldà, Nalec, els Omells de na Gaia, Sant Martí de Riucorb, Vallbona de les Monges i Verdú.