LLUITA NATURAL | 17/05/2009  Ruralcat

Desenvolupen la primera solució biològica contra l'arna del tomàquet

L'empresa almerienca Agrobío ha seleccionat i desenvolupat la producció d'un insecte capaç de controlar la plaga de l'arna del tomàquet que, fins ara, només es podia exterminar mitjançant l'ús d'agroquímics.

Insecte lluita biològica

Insecte lluita biològica. Font: Agrobío

L'insecte utilitzat, Trichogramma achaeae, parasita els ous de la plaga Tuta absoluta, de manera que impedeix el desenvolupament de noves generacions de la plaga.

 

Gran eficàcia del nou insecte

 

Durant la fase d'assajos de camp, l'insecte ha demostrat una eficàcia d'entre el 92 i 98 per cent, la més alta de totes les descrites, fins a data d'avui, contra la Tuta. D'aquesta manera, Agrobío espera que l'entrada d'aquest insecte en els protocols de la lluita integrada suposi una "revolució" en el control biològic ja que, fins ara, només era possible exterminar la plaga amb agroquímics. L'empresa ha iniciat ja la producció massiva d'aquest insecte, de manera que la seva comercialització sigui possible durant la propera campanya agrícola del cultiu de tomàquet, que és el més afectat per aquesta plaga. La principal novetat d'aquest sistema respecte als anteriors, és que aquest insecte actua de forma immediata després de ser dispersat en els hivernacles. L'insecte parasita ràpidament els ous de la arna del tomàquet, amb la qual cosa impedeix el creixement de la població de la plaga i la controla perquè es mantingui en llindars molt baixos que no facin perillar les collites.

 

Conveni de col·laboració entre el DAR i l'IRTA

 

A Catalunya, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries van signar, l'any 2008, un conveni de col·laboració amb l'objectiu d'adaptar i implementar les mesures per al control integrat de la Tuta absoluta, i determinar quins poden ser els depredadors i paràsits naturals. Les prospeccions i estudis realitzats revelen una tendència general que indica que els camps amb poblacions elevades de mírids depredadors presenten un número menor de tomàquets amb danys que els camps on aquesta fauna natural és escassa o nul·la.