SANITAT VEGETAL | 09/08/2011  RuralCat/EEZ-CSIC

El caolí i la "Chrysoperla Carnea" aliats contra les plagues de l'olivera

El caolí, molt estès en l'agricultura ecològica, és un producte que no funciona com els insecticides tradicionals causant la mort per contacte, sinó que forma una pel·lícula que protegeix el fruit de l'olivera de l'atac de la mosca, ja que, després de l'aplicació, la mosca no és capaç de localitzar el fruit i no l'ataca.

oliveracont09082011.jpg

 

El funcionament d'aquest producte químic està totalment demostrat, però un grup d'investigadors de l'Estació Experimental Zaidin (EEZ), centre que pertany al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha decidit investigar què passaria si es combinés aquest insecticida amb la Chrysoperla Carnea, un insecte de l'ordre dels neuròpters que s'alimenta d'ous i larves d'altres insectes que ataquen a les oliveres i, per tant, és beneficiós pel seu cultiu i una garantia de protecció contra les plagues.

 
"Per poder garantir un cultiu de l'olivera lliure de plagues és idònia la lluita combinada amb diversos mètodes, com és el cas dels depredadors i el caolí, però la compatibilitat d'aquests dos mètodes tan diferents pel control de plagues era un interrogant al que hem donat resposta en aquest estudi", declara Mario Porcel, un dels científics implicats en aquesta investigació.
 

Efectes del caolí sobre els neuròpters

 
Per determinar la compatibilitat d'aquests mètodes tan diferents del control de les plagues de l'olivera han dissenyat una sèrie d'experiments per a veure la mortalitat directa i altres efectes del caolí sobre els ous, les larves i els adults dels neuròpters. Van polvoritzar directament a les larves per determinar si hi havia una disminució del moviment, fonamental per la supervivència, ja que han de caçar les preses de les que s'alimenten. "Per poder determinar les efectes en el moviment hem utilitzat un sistema integrat de seguiment amb un programa informàtic que detecta el punt on es troba una larva i segueix tota la trajectòria determinant tots els paràmetres de moviment. Els resultats que hem obtingut demostren una limitació del moviment de les larves al laboratori al ser polvoritzades amb caolí en comparació amb les que no ho han estat", explica Mario Porcel.
 
Una altra situació és la de les fulles totalment blanques cobertes amb caolí. En aquests cas els investigadors de l'EZZ-CSIC han determinat que el temps de permanència era més curt i els moviments més dificultosos i que el caolí podia tenir influència en l'adherència de les larves a l'arbre.
 
En el cas dels ous no es demostra cap tipus d'efecte negatiu sobre la seva eclosió si són polvoritzats amb caolí. I en els adults s'ha determinat la preferència de les femelles per pondre els ous a les zones tractades amb l'insecticida.
 
Quan els investigadors van realitzar els experiments de camp, van veure l'efecte del producte sobre el neuròpter i van observar que no disminuïa la presència de l'insecte i que la presència d'adults al cultiu seguia sent la mateixa. "Aquests resultats permeten concloure que tant l'aplicació del caolí, com l'ús del neuròpter en la lluita contra el control de plagues de l'olivera són dos tractaments que presenten un bon nivell de compatibilitat", conclou Mario Porcel.