SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 05/01/2018  ACSA

Dossier sobre la bioresistència o resistència als antimicrobians

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha publicat un dossier d'informació rellevant per desenvolupar una tasca pedagògica sobre la bioresistència o resistència als antimicrobians.

Una de les infografies del dossier

Una de les infografies del dossier. Font: ACSA

Els antibiòtics són medicaments per tractar les infeccions bacterianes en persones i animals. La resistència als antibiòtics és la capacitat dels bacteris de resistir als efectes d’un antibiòtic. El desenvolupament de resistències allarga i agreuja les infeccions fins el punt que les poden arribar a fer incurables. Els bacteris adquireixen aquesta capacitat mitjançant cavis genètics que els permeten sobreviure a l’acció dels antibiòtics i seguir-se reproduint. Tot i que es tracta d’un procés natural, el mal ús i l’abús dels antibiòtics l’estan accelerant el desenvolupament de resistència als antibiòtics.

La bioresistència suposa una amenaça cada cop més gran per a la salut pública mundial i és un problema que requereix la implicació conjunta de govern i ciutadania. L’estratègia a seguir consisteix en posar aquest problema en l’agenda de prioritats de la societat. És necessari que les persones prenguin consciència i coneguin tant la magnitud de la problemàtica com també les mesures que poden prendre per tal de minimitzar-lo.

Aquest document té com a objectius ajudar als professionals a explicar el problema de manera pedagògica en base al  coneixement científic disponible per tal de poder traslladar a la ciutadania l’impacte que pot arribar a tenir, informar-la de les mesures que s’estan prenent des de les institucions i conscienciar-la de la importància de les decisions i accions individuals i col·lectives que cal aplicar.

 

Jornades tècniques del 15 al 21 d’octubre

La Cooperativa agrària Plana de Vic ha desenvolupat un concentrador de purins en dues fases per millorar l’eficiència en la gestió de les dejeccions

S’obren les inscripcions a 11 cursos de formació a distància