INCENDIS FORESTALS | 18/08/2011  RuralCat/DAAM

Alerta per l'alt risc d'incendis a l'interior del país

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de l'alt risc d'incendi a l'interior degut a les altes temperatures, la baixa humitat i l'entrada de vents del sud.

incendi_cont_15_03_1

 

Les comarques amb més risc són la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Segarra, el Segrià, la Terra Alta i l'Urgell. I amb una afectació parcial trobem l'Alt Camp, l'Alt Urgell, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Pallars Jussà, el Pla d’Urgell i el Solsonès.

 
És per això que recomanen extremar les precaucions evitant, en la mesura del possible, les activitats en zones forestals a les hores de màxima insolació (de 13 a 18 hores), així com seguir les indicacions de la Direcció General de Protecció Civil i l’evolució de la situació mitjançant el mapa de perill diari, el qual es pot consultar al web del Departament.
 

Les burilles, important causa d'incendis

 
D’acord amb les dades estadístiques del servei de prevenció d’incendis forestals del DAAM, durant els últims 10 anys les burilles han estat la causa de 351 incendis forestals que representen el 5,6 per cent dels que s’han produït a Catalunya, afectant un total de 3900 hectàrees de bosc, un 12,5 per cent del total de la superfície forestal cremada.
 
El nombre d’ignicions produïdes per burilles estan relacionades directament amb la humitat relativa diària. És per això que la majoria de focs provocats per aquesta causa es concentren en els mesos d’estiu, quan en les hores centrals del dia s’assoleixen valors baixos o molt baixos d'humitat relativa ambiental i sobretot en zones exposades a una forta insolació.
 
Així, pel que fa a  l’any 2011, en 16 dels 425 incendis forestals que s’han produït fins el 15 d’agost, s’ha determinat com a causa provable el llançament de burilles enceses. De fet, una burilla encesa va ser la causa de l'incendi del passat 13 d'agost al municipi de Rabós, a l'Alt Empordà, que va afectar 65 hectàrees de terreny forestal.
 
Cal recordar que el llançament d’objectes encesos des de vehicles es considera una infracció a la normativa de prevenció d’incendis forestals de Catalunya i del Reglament General de Circulació amb sancions que poden arribar a 300 € i a la pèrdua de 4 punts del permís de conducció.