SECTOR FRUCTÍCOLA | 22/08/2011  AlimenCat

Fruita d'estiu, variada i refrescant

Quan arriba l'estiu els colors vius que envaeixen els carrers i els camps arriben també a les fruiteries: síndries, melons, nectarines, préssecs, albercocs o prunes són algunes de les fruites més consumides. Amb la calor, aquestes es converteixen en una excel·lent opció a les nostres dietes, no només perquè preferim els aliments frescos i de fàcil digestió sinó perquè ens ajuden a combatre alguns dels problemes típics d'aquesta estació de l'any com la deshidratació i les afeccions cutànies.

fruitaestiumarm_cont_2208201

 

 

Les estrelles de l'estiu

 
Tot i la gran varietat que ens ofereix l'arribada de l'estiu, els clàssics són els clàssics. Passen els anys però el meló i la síndria es mantenen com a fruites preferides entre els consumidors espanyols. Aquestes dues varietats concentren un 16,3 per cent del total de fruita fresca consumida pels espanyols durant l'estiu i un 10,4 per cent del pressupost que es gasten en aquest tipus d'aliments, segons el Panell de Consum d'Alimentació a la Llar que elabora el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí (MARM).
 
Segons aquest estudi, enguany, el consum de meló ha augmentat un 1,8 per cent i el consum per càpita s'ha mantingut en 8,52 quilos per persona l'any. Pel que fa a la síndria el consum ha augmentat un 8,4 per cent i també ho ha fet el consum per càpita que ha arribat als 7,82 quilos per persona i any.
 

Com conservar les fruites

 
Per gaudir plenament de les propietats nutritives i del gust de les fruites de temporada és convenient saber quin és el millor moment per consumir-les, com escollir-les i en quines condicions s'han de conservar.
L'albercoc es pot consumir des del maig fins a l'agost. La seva carn és sucosa i de gust dolç, però quan està massa madur pot ser farinós. És una fruita delicada que cal tractar amb cura evitant els cops. Està a punt per menjar-lo quan el pressionem suaument i notem que és tou. Quan és madur es pot guardar a la nevera.
 
Les cireres apareixen al mes d'abril, quan encara és primavera, i en podem trobar fins al juliol. Cal escollir les que tinguin la pell brillant, sense imperfeccions i amb una tija verda i ben arrelada al fruit. El seu gust és dolç i en algunes varietats agredolç. Quan són madures s'han de tenir a la nevera sense rentar ni tapar.
 
La pruna, que podem trobar des del juliol fins al setembre, varia molt de gust segons el tipus. Les grogues són àcides, mentre que les vermelles i les verdes són dolces, i la negra és la que millor serveix per coure. Quan són madures es poden guardar uns dies a la nevera.
 
La síndria es recull de maig a setembre. Té una polpa vermella, sucosa, dolça i refrescant. Aquest tipus, però, no és l'únic que podem trobar. També n'hi ha de groga però és menys popular. Sencera pot aguantar a temperatura ambient fins a dues setmanes i un cop oberta cal guardar-la a la nevera tapada perquè no perdi aigua. Quan estan madures tenen un aspecte saludable i un color groc cremós a la banda que va estar en contacte amb la terra. Una taca blanca o verdosa indica que es va recollir abans d'hora.
 
El meló, també el podem trobar a partir del maig però fins l'octubre, un mes més tard que la síndria. La seva polpa és dolça i refrescant. Quan està madur fa una olor dolça molt característica; si encara no se sent cal deixar-lo madurar a temperatura ambient tres o quatre dies. Un cop obert cal guardar-lo tapat a la nevera, ja que desprèn la seva olor i agafa molt fàcilment el gust dels altres aliments.
La fruita d'estiu que més temps dura és el préssec. Podem començar a menjar-ne a l'abril i en trobem fins l'octubre. La seva olor ha de ser suau, aromàtica i afruitada. La pista per saber si és madur ens la donarà el color de la seva pell. Quan les zones verdes adoptin un to groguenc ja ens el podem menjar. Es recomana mantenir-lo a temperatura ambient fins que sigui madur.
 

Hidratació, vitamines i antioxidants

 
Menjar fruita és encara més recomanable a l'estiu, ja que la fruita de temporada ens pot ajudar a combatre alguns dels problemes de salut més típics d'aquesta època de l'any. Un exemple és la deshidratació. A l'estiu necessitem veure més aigua del que és habitual i menjar 200 grams de síndria o meló equival a veure un got d'aigua, ja que un 90 per cent del seu contingut ho és. Per això no és estrany que sigui la fruita que més ve de gust els dies més calorosos. La resta de fruites d'estiu tenen de mitjana entre el 80 i el 87 per cent d'aigua.
 
A l'estiu també és quan la nostra pell està més exposada als elements, sobretot al sol. El consum de fruita també ens pot ajudar a protegir-la, ja que és una gran font d'antioxidants, que ens protegeixen de l'acció del sol prevenint el fotoenvelliment. Els antioxidants frenen l'acció nociva dels radicals lliures sobre les cèl·lules de la pell provocada pels rajos ultraviolats del sol.
Amb els canvis d'horaris, rutines i hàbits alimentaris també són típics de l'estiu els restrenyiments ocasionals. Fruites com la pruna, amb propietats laxants, poden ajudar a evitar-los.
 

Més que unes postres

 
És típic menjar la fruita com a postres o per matar la gana entre àpats, però les fruites d'estiu tenen moltes altres possibilitats culinàries que podem explorar. Poden ser, per exemple, un primer plat saludable i fresc. Un clàssic és el meló amb pernil, però hi ha moltes més opcions si deixem anar una mica la imaginació
 
El meló es por fer servir, per exemple, per fer sopes fredes. És una opció innovadora per qui ja estigui cansat de les cremes fredes de verdures tan típiques de l'estiu.  És tan fàcil com triturar el meló, colar-lo, afegir-hi les espècies que vulgueu i uns encenalls de pernil salat. Aquesta crema, però, ja comença a ser un clàssic. Si busqueu una recepta més atrevida també podeu provar la sopa freda de síndria i tomàquet.
 
Les fruites també es poden afegir en altres plats per donar-los un toc original, per exemple a les amanides, i gaudir d’elles abans d'arribar a les postres.