ALIMENTACIÓ I SOCIETAT | 23/08/2011  RuralCat/COAG

Se celebra el primer Fòrum Europeu per la Sobirania Alimentària

Aquest mes s'ha celebrat a la ciutat austríaca de Krems el primer Fòrum Europeu per la Sobirania Alimentària, que ha reunit a 400 delegats de 34 estats europeus. Durant quatre dies, representants de la societat civil i moviments socials han debatut sobre els impactes de les polítiques europees i globals actuals en aquest camp

participantsforum_cont_23082011

Participants del Fòrum Europeu per la Sobirania Alimentària. Font: Nyeleni Europe.

 

Els delegats han arribat han desenvolupat una aliança i un conjunt de principis per tal d'aconseguir la sobirania alimentària a Europa. Aquests principis s'han plasmat en la Primera Declaració Europea sobre Sobirania Alimentària, en la que descriuen les eines que volen utilitzar per aconseguir el seu objectiu.
La primera és el treball dirigit a crear un model alimentari sostenible ecològicament i socialment just, basat en petites explotacions i models de transformació i distribució alternatius d'aliments no industrials. La segona eina és la creació de circuits curts de distribució i l'enfortiment de la relació entre productors i ciutadania. Demanen també una millora de les condicions socials i laborals i la democratització de la presa de decisions sobre l'accés als béns comuns. I, per últim, creuen que cal assegurar que les polítiques públiques garanteixin a tots els nivells la vitalitat dels medis rurals, preus justos i estables per les persones que produeixen aliments i una alimentació sana i lliure d'organismes modificats genèticament per tota la ciutadania.