HISTÒRIA I MEDI RURAL | 26/08/2011  RuralCat/Ajuntament de Calafell

Descobreixen el raïm més antic de Catalunya

Els arqueòlegs de la ciutadella ibèrica de Calafell han descobert les restes d'un gra de raïm del segle III aC, el més antic que s'ha trobat mai a Catalunya. Aquest descobriment suposa la recuperació d'una resta excepcional i única, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, ja que, a més de ser el més antic que s'ha trobat mai, s'ha recuperat tot el fruit sencer, amb la llavor, la polpa i la pell incloses. Aquest fet és totalment atípic, ja que el més habitual és que es recuperi només la llavor de la fruita.

raim_cont_26082011

Gra de raïm del segle III aC. Font: Ajuntament de Calafell.

 

El gra de raïm s'ha trobat totalment carbonitzat dins d'una sitja que pertany a la casa del cabdill de la ciutadella. Les sitges eren forats que es feien a terra per conservar els aliments, sobretot cereals, i per abocar-hi deixalles. És per això que són importants per conèixer el tipus d'agricultura i alimentació de l'època. La troballa, per tant, permet determinar la importància del raïm en la societat de l'època ibèrica com a fruita fresca, seca i per elaborar vi.


L'agricultura dels ibers


Les primeres excavacions a la ciutadella de Calafell es van dur a terme als anys 80 i a partir dels anys 90 es van començar a aplicar nous estudis, entre ells la carpologia, una disciplina que es dedica a analitzar les restes de llavors i fruits que es conserven en jaciments arqueològics. Amb la carpologia podem saber com era l'agricultura, l'alimentació i l'explotació de recursos vegetals per part de cultures antigues.


Ara per ara, sabem que els ibers de la ciutadella i els camperols dels voltants cultivaven cereals d’hivern com el blat nu, l’ordi vestit i la pisana/espelta bessona i altres cereals dits de primavera com el mill i el panís/mill italià. La combinació d’aquests cereals estacionals permetien un aprofitament intensiu de la terra en el marc d’una agricultura fonamentada principalment en el guaret i la rotació de cultius. Les llavors que al llarg dels anys s’han anat recuperant, també donen informació d’altres cultius com el dels llegums, principalment llenties, faves i veces, aquestes últimes idònies per a l’alimentació del bestiar.
 

Informació relacionada