SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 26/08/2011  RuralCat/ONU

L'ONU aposta pels agroecosistemes com a model de gestió agrícola

Un informe de l'ONU, presentat en el marc de la Setmana Mundial de l'Aigua que s'ha celebrat a Estocolm, ressalta la importància de gestionar les àrees agrícoles com si fossin ecosistemes creant el que anomena "agroecosistemes" com a mètode per garantir la seguretat alimentària.

campcereal_cont_26082011.jpg

 

La seguretat alimentària és un tema especialment preocupant en un moment en que la forta pujada dels preus dels aliments ha portat més de 110 milions de persones a la pobresa arreu del món i ha generat emergències humanitàries com la que s'està vivint a la banya d'Àfrica. Segons aquest informe, titulat “Un enfocament ecosistèmic per l'aigua i la seguretat alimentària", els preus dels aliments creixeran encara entre un 30 i un 50 per cent les properes dècades degut a la incapacitat de la producció de fer front a l'augment de la demanda.
 
Un factor important en aquesta limitació serà l'aigua. Actualment la falta d'aigua afecta 1.600 milions de persones i podria créixer fàcilment fins als 2.000 milions en pocs anys si continuem amb les mateixes pràctiques que fins ara.

 

Concepció global

 
L'ONU aposta per un canvi de concepció en que l'agricultura s'integri en el medi ambient. "Un agroecosistema ben gestionat no només produeix menjar, o productes animals, també pot evitar inundacions, recuperar els aqüífers, controlar l'erosió i els hàbitats de plantes, ocells, peixos i altres animals", diu l'informe. Demana per tant una gestió integrada de paisatge i ecosistema per tal de fer front als nous reptes.
 
Aquest canvi de mentalitat és bàsic per mantenir els recursos hídrics i la seguretat alimentària, però aprofitar les sinergies entre agricultura també pot crear conreus més productius.