CONSELLS NUTRICIONALS | 26/03/2009  Ruralcat

Una guia promou l'alimentació sana i equilibrada dels immigrants

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha elaborat la guía "Una alimentació sana per a tots!" amb l'objectiu de proporcionar la informació necessària perquè persones amb cultures i orígens diferents puguin accedir a una alimentació sana i equilibrada a l'Estat espanyol.

Típic plat mexicà

Típic plat mexicà

Aquesta publicació està dirigida a immigrants que viuen a Espanya, especialment els que han vingut amb la seva família. D'aquesta manera, s'han adaptat els continguts per a abastar als sis grups majoritaris d'immigrants: llatinoamericans, procedents d'Europa de l'Est, magrebins, de l'Àfrica Subsahariana, de la zona indo-pakistanesa i de la Xina. Pel president de l'AESAN, Roberto Sabrido, la guia "contribuirà a facilitar la integració a Espanya de les persones de cultures i ètnies diverses a través de l¿alimentació". A més, ha recordat que aquest document vol mostrar als diferents col·lectius que és possible seguir una alimentació sana, equilibrada i variada, tant si prefereixen la gastronomia espanyola o els aliments típics de la seva cultura. Per això, s'oferixen taules d¿equivalència de productes alimentaris, per tal d'adaptar la piràmide dels aliments a cada cultura.

 

Doble objectiu

 

Segons els responsables de l'AESAN, el llibre té un doble objectiu:

  • Sanitari: per a lluitar contra l'obesitat


  • Social: com a instrument de lluita contra la desigualtat ja que els immigrants tenen, en general, menys recursos econòmics i un menor accés a la informació.

A més, entre la comunitat immigrant existeixen menys hàbits d'activitat física i poca conscienciació que l'exercici sigui necessari per a una vida saludable.

 

Continguts adaptats

 

Per a adequar les recomanacions a les diferents poblacions s'ha treballat amb diferents grups d'immigrants. Aquest fet ha permès aprofundir en els costums culinàries i conèixer quin concepte tenen sobre una alimentació sana i equilibrada. Amb la informació obtinguda, des de l'AESAN han estructurat el llibre en diversos apartats com:

  • Aliments recomanables per a cada segment d'edat i sexe.


  • Quantitats necessàries per tipus d'aliment i plat per a cada subjecte.


  • Quantitats recomanables al llarg del dia/setmana de cada grup d'aliments per segment d'edat/sexe.


  • Quantitat i tipus de nutrients per aliments.


  • Taula d'equivalències nutricionals entre aliments i productes dels seus països i dels d'Espanya.


  • Piràmide dels aliments.


  • Receptes de cuina.


  • Recordatori de temes de seguretat alimentaria, com la importància de la data de caducitat o les normes d'higiene que cal seguir en la manipulació dels aliments.

Els responsables de la guia "Una alimentació sana per a tots!" han editat 50.000 exemplars que es distribuiran a través de consulats, organitzacions no governamentals i Oficines Municipals d'Informació al Consumidor (OMIC).