ENVASAT D'ALIMENTS | 23/03/2009  Ruralcat

Una nova generació d'envasos millora la qualitat dels aliments

Els envasos alimentaris tenen com a funció principal allargar la vida útil del producte el màxim temps possible. Tradicionalment, els esforços de la indústria agroalimentària s'han centrat en alentir el deteriorament de l'aliment, ja sigui amb sistemes d'envasat al buit (o similars) o amb materials que reaccionin el mínim possible amb el producte.

Carn envasada

No obstant, amb el decurs del temps van apareixent nous materials actius que actuen de forma positiva en el producte envasat. Aquests materials permeten, a part d'allargar la vida comercial, mantenir les característiques organolèptiques de l'aliment, millorar l'aspecte visual o informar al consumidor sobre l'estat d'un aliment.

 

Envasos fabricats amb materials antimicrobians

 

El centre tecnològic agroalimentari Ainia, amb seu a València, ha desenvolupat una tècnica basada en materials antimicrobians que poden utilitzar-se per a fabricar envasos alimentaris. Segons el centre, es pot allargar la vida dels productes entre un 10 i un 20 per cent. La incorporació d'agents actius en el material d'envàs atura el creixement de gèrmens, conservant durant més temps les propietats del producte i evitant la seva deterioració. Aquesta tècnica s'ha emprat amb èxit en productes carnis, peixos, vegetals frescos, aliments de IV Gamma, fleca i brioixeria.

 

Microcàpsules per a evitar la oxidació

 

Un equip de científics de les universitats de Konkuk i Chung-Ang, a Corea del Sud, han desenvolupat un plàstic que conté microcàpsules volàtils de rave que allarguen la vida útil de la carn de porc envasada. Al cobrir la carn amb el film inoculat, es retarda el període de decoloració oxidativa i l'enranciment. Això s'aconsegueix gràcies a les propietat absorbidores que té l'extracte de rave, mantenint l'estabilitat de la carn. Existeixen gran varietat de materials absorbidors d'oxigen que s'estan desenvolupant a centres de recerca d'arreu del món. Aquest tipus d'envàs reben el nom de barrera activa, ja que hi ha un interacció entre l'aliment i l'envàs.

 

Ús de nanopartícules en l'envasat

 

Les nanopartícules proporcionen un impediment físic al pas d'oxigen, anomenat barrera passiva. Però aquestes partícules de mida nanomètrica, aporten altres millores a l'envasat, entre d'altres:

  • Propietats mecàniques (resistència, estabilitat dimensional...).
  • Menor permeabilitat a gasos, aigua i hidrocarburs.
  • Estabilitat tèrmica.
  • Resistència química.
  • Claredat òptica.

A més, també s'estan utilitzant nanosensors que informen al consumidor de l'estat en què es troba el producte de l'interior, ja que tenen la capacitat de canviar de color a mesura que l'aliment es va degradant.