ALIMENTACIÓ SALUDABLE | 12/03/2009  Ruralcat

La dieta atlàntica i la nòrdica guanyen terreny com a dietes saludables

El problemes nutricionals i d'obesitat són cada cop més freqüents als països occidentals. Una alimentació excessivament basada en greixos i carbohidrats, sumat al sedentarisme cada cop més habitual, són els principals causants de l'empitjorament de la salut.

Peix saludable

L'anomenada dieta mediterrània, s'ha erigit com una alternativa saludable, no només pels aliments que la composen (principalment l'oli d'oliva, la fruita, la verdura i la pasta) sinó també per la manera com es du a terme. Un bon horari, amb temps per a fer els àpats, l'elaboració dels plats i aprofitar el bon clima, són alguns dels trets característics d'aquesta dieta o estil de vida. No obstant, existeixen altres dietes, basades en els aliments i productes típics de cada regió, que van prenent força com opcions vàlides per a fer front els desequilibris nutricionals causats per el Fast food i l'estil de vida modern.

 

Dieta atlàntica

 

Des de fa uns quants anys algunes regions banyades per l'Atlàntic, i en especial la Comunitat Autònoma de Galícia, estan promovent l'anomenada dieta atlàntica. Tradicionalment, en aquestes zones s'ha seguit una alimentació amb unes característiques particulars: un consum superior de proteïnes procedents de carns vermelles (bovines), un major consum d'ous, lactis i els seus derivats i de llegums. Tots aquests aliments, menjats en la quantitat i proporció adequada, són la base per a una alimentació saludable. Tanmateix, hi ha altes factors que disminueixen el risc de patir obesitat o desequilibris nutricionals com són:

  • Preparar de manera senzilla els aliments per a que conservin el seu valor nutritiu.


  • Consumir líquids (sobretot aigua) de manera abundant.


  • Realitzar activitat física assíduament.

 

Nova dieta nòrdica

 

Actualment, a terres daneses s'està desenvolupant un projecte dirigit per la Universitat de Copenhaguen pretén posicionar l'anomenada nova dieta nòrdica com una dieta saludable del futur, al mateix nivell que la mediterrània i l'atlàntica. La dieta tradicional d'aquesta regió, caracteritzada per un alt consum de peix, cereals, cols i petits fruits del bosc té un gran potencial saludable. La nova dieta nòrdica combinaria l'ús d'aquests ingredients amb la cuina creativa, de manera que sigui el més atractiva possible per als consumidors. El projecte de definició i desenvolupament d'aquesta dieta ha rebut un finançament de 13,3 milions ¿ de la Fundació Nordea i inclou el plantejament de dietes per als centres escolars i concursos d'idees gastronòmiques.