Innovacc impulsa 22 projectes empresarials i un concurs per a estudiants
El darrer any, Innovacc, el clúster d’innovació del sector carni porcí català, ha impulsat 22 projectes, que suposen una inversió global en d’R+D+i d’uns 3,1 M € amb 1,9 M € d’ajuts, i ha fet entrega del primer Premi Innovacc a la innovació tecnològica.
Roger Vidal guanya la primera edició del Premi Innovacc en l’àmbit carni porcí. Font: Innovacc
L’associació, constituïda fa uns deu anys, agrupa 94 socis: 76 empreses del sector carni porcí i serveis auxiliars i 18 institucions. La seva principal activitat és la coordinació de projectes col·laboratius entre associats dels diferents punts de la cadena de valor. Gran part d’aquests projectes, es desenvolupen gràcies a línies de finançament públiques (DARP, ACCIÓ, Ministeri Indústria, etc.) però també n’hi ha que es porten a terme gràcies als fons propis de les empreses interessades en alguna temàtica.
El darrer any, Innovacc ha impulsat aquests 22 projectes, que suposen una inversió global en d’R+D+i d’uns 3,1 M € amb 1,9 M € d’ajuts:
Nom projecte | Empreses/entitats participants | Amb el suport |
Q-PORK. Alternatives de millora de la qualitat de la carn de porc i productes derivats | Boadas 1880 SA, Ramon Ventulà SA, Lenz Instruments SL, Timpolot SL, Enginyeria Informàtica Olot SL, Joaquim Albertí SA, Espuña R&D SL, Noel Alimentaria SAU, Cárnica Batallé SA, Artigas Alimentària SAU, Corporación Alimentaria de Guissona SA, Mecàniques Pujolàs SL i Grupo Alimentario Argal SA, UAB, INNOVACC | ACCIÓ – Comunitats RIS3CAT |
Desenvolupament de nous productes carnis saludables 100% naturals | Artigas Alimentària SAU, Fundació Eurecat, INNOVACC | ACCIÓ – IRC |
Sistema integral de gestió i monitorització energètica en el sector carni porcí | FAR Jamon Serran SAU, Catalana de Embutidos SA, Energy Tools Consulting SL, INNOVACC | ACCIÓ – IRC |
Sistema automatitzat de neteja i desinfecció de cintes transportadores modulars a final de torn | Cárnica Batallé SA, TEMIC SL, INNOVACC | ACCIÓ – IRC |
Desenvolupament de nous embotits crus – curats sense ingredients al·lergènics | Embutidos Caula SL, Grama Aliment SL, INNOVACC | ACCIÓ – IRC |
Envàs monomaterial reciclable per a productes carnis | Boadas 1880 SA, Embotits Espina SAU, Embotis Salgot SA, Ramon Ventulà SA, Noel Alimentaria SAU, Grupo Alimetnario Argal SA, Lavola 1981 SA, Envases Plásticos del Ter SA, Klöckner Pentaplast SAU, Dow Chemical Ibérica SL, Packaging cluster, INNOVACC | ARC – ECONOMIA CIRCULAR |
Millora de la qualitat tecnològica de la carn de porcí per a la fabricació de pernil cuit a través d’una òptima selecció genètica | Selección Batallé SA, Joaquim Albertí SA, IRTA, INNOVACC | DARP – GO |
Vacunació en porcí per a reduir la prevalença de salmonel·la | Noel Alimentaria SAU, Piensos del Segre SA, IRTA-CRESA, IDT-Biológika, INNOVACC | DARP – GO |
Sistema integral de neteja i desinfecció en continu de cintes de transport de carn | Noel Alimentaria SAU, Olot Meats SA, UAB, Milla Masanas SLU, Proquimia SA, Esbelt SA, INNOVACC | DARP – GO |
Valorització de proteïnes de baix valor comercial procedents de sub i coproductes d’escorxadors de porcí | Patel SAU, Frigoríficos del Nordeste SA, Olot Meats SA, Friselva SA, Frigorífics Costa Brava SA, IRTA, UdG, INNOVACC | DARP – GO |
Selecció de l’alimentació de truges no reproductores per a la millora del perfil lipídic dels embotits curats d’alta qualitat | Grup Gepork SA, Splendid Foods SAU, UVic, Escorxador Frigorífic d’Osona SA, INNOVACC | DARP – GO |
Optimització de la homogeneïtat de producte i reducció de salmorres residuals en indústria elaboradora de pernils curats | Boadas 1880 SA, Noel Alimentària SAU, IRTA, Lenz instruments SL, INNOVACC | DARP – GO |
Embot-ITs. Utilització de tecnologia avançada i gestió de Big Data per a optimitzar assecadors d’embotits curats | Splendid Foods SAU, Patel SAU, Fundació Eurecat, Delsys ADA SL, INNOVACC | DARP – GO |
Materials plàstics més sostenibles a la indústria càrnia | Embotits Salgot SA, Matadero Frigorífco del Cardoner SL, Embutidos Monells SL, IRTA, Envases Plásticos del Ter SA, Klöckner Pentalplast SAU, INNOVACC | DARP – GO |
Solucions innovadores per a reduir l’ús de nitrificants en elaborats carnis cuits mantenint la seguretat alimentària i la qualitat organolèptica | Sant Dalmai SAU, Esteban Espuña SA, Joaquim Albertí SA, IRTA, UAB, INNOVACC | DARP – GO |
Solucions innovadores per a minimitzar la contaminació d’instal·lacions d’escorxadors i de canals porcines | Corporación Alimentaria de Guissona SA, Matadero Frigorífco del Cardoner SL, IRTA, Servicios de consultoría especializada Alimentya SL, Xuclà Mecàniques Fluvià SL, INNOVACC | DARP – GO |
Obtenció d’estàndards d’engreix de porc Ral d’Avinyó per a una òptima qualitat de la carn | Matadero Frigorífico de Avinyo SA, Catalana de Embutidos SA, Agropecuària Catalana SCCL, IRTA, INNOVACC | DARP – GO |
Estudio de viabilidad de proyectos R+D+i de nuevos productos de carne de cerdo y derivados con ventajas sobre la salud de los consumidores | Fundació Eurecat, 333 Corporate SL, UAB, Sequàlia, INNOVACC | MINECO – AEI |
NIR low cost para el control de algunos parámetros de calidad de productos cárnicos fermentados y secados | Boadas 1880 SA, Luis Oliveras SA, Sucesores de J.Pont SA, IRTA, Embutidos Monter SLU, Noel Alimentaria SAU, INNOVACC | MINECO – AEI |
Alternativas para la reducción de antibióticos en granjas de porcino y gestión digital de los resultados | Promociones Veterinarias SA, Cooperativa Ganadera de.Caspe, Agropecuària Catalana SCCL, INNOVACC | MINECO – AEI |
Sistema innovador de fibra óptica para la clasificación automatizada de jamones durante el proceso de curación | Lenz isntruments SL, Ramon Ventulà SA, INNOVACC | MINECO – AEI |
Antioxidante natural de origen vegetal para producto cárnicos altamente saludables | Noel Alimentaria SAU, Agromecànica Olot SL, INNOVACC | MINECO – AEI |
Primera edició del Premi Innovac
Una altre de les iniciatives del clúster ha estat la convocatòria de la primera edició del Premi Innovacc a la innovació tecnològica, per a incentivar projectes d’innovació tecnològica dins l’àmbit educatiu català enfocat al sector carni. S’hi podien presentar estudiants de Batxillerat, Formació Professional i Universitat que estiguessin estudiant l’últim curs dels estudis, durant el període 2016-2017, i que estiguessin preparant el Projecte final de cicle/grau.
La composició del Jurat del Premi ha estat: Narcís Grèbol (IRTA), Xavier Espuña (ESPUÑA), Narcís Cañigueral (MONTER), Josep Collado (FECIC), Ricard Parés (PORCAT), Alberto Pezzi (ACCIÓ), Jaume Sió (DARP) i Pol Toldrà (TAVIL).
El guanyador de la primera edició del Premi INNOVACC a la innovació tecnològica en l’àmbit carni porcí (curs 2016-2017) ha estat en Roger Vidal Cardós estudiant de Biologia de la Universitat de Girona pel seu projecte final de grau “Identificació, mitjançant nous indicadors de benestar, de materials manipulables adequats per a les necessitats exploratòries del porc i aplicables en explotacions intensives de porcí” que va realitzar amb les tutores Maria Dolors Briz González (UdG) i Emma Fàbrega Romans (IRTA).
A finals del desembre passat es va fer entrega del premi de 5.000 € a Roger Vidal i 5.000 € a la Universitat de Girona, així com un contracte de treball en pràctiques al Grup Batallé per a Vidal.