R+D | 11/01/2009  Ruralcat

Inventen un forn que permet fregir els aliments sense oli

Investigadors de la Universitat de Purdue (EUA) han inventat un "forn radiant" que permet donar als aliments l¿aspecte i gust d¿haver estat fregits. La particularitat del forn és que no es submergeixen els aliments en oli, amb la qual cosa s¿aconsegueix estalviar i reduir el nivell de greix dels productes.

Forn radiant

Forn radiant Font: Anderson Tool/Kevin Judd

El forn funciona mitjançant emissions d¿energia radiant en longituds d¿ona específiques. Això li permet cuinar els aliments amb una gran precisió. Per exemple, pot escalfar l'interior d¿un aliment sense cuinar el seu exterior. Segons els inventors, un dels punts forts del forn és la seva rapidesa: un cuiner podria produir amb ell unes 300 dotzenes de rosquilles per hora. També servirà per a escalfar ràpidament els productes trets de la nevera o del congelador. El forn està dissenyat per a usos industrials. Una de les utilitats que l¿equip preveu per al dispositiu és que es faci servir per a cuinar aliments que ja hagin estat parcialment fregits o preparats per al procés.

Desenvolupament comercial

El producte ha estat desenvolupat pels investigadors Kevin Keener i Brian Farkas, que ja han sol·licitat la patent. L¿equip de recerca va crear inicialment un prototip de la mida d¿un microones. Segons informen els inventors, els aliments cuinats amb aquest primer model eren indistingibles dels fregits pel procediment tradicional. Actualment s¿ha arribat a un acord amb l'empresa Anderson Tool and Engineering (Indiana, EUA) per al disseny d¿un prototip comercial.