El DAAM dóna a conèixer els resultats del projecte REDBIO
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha celebrat l'acte institucional de cloenda del projecte de cooperació transfronterera REDBIO. En l'acte s'han donat a conèixer els resultats d'aquest projecte que durant tres anys ha involucrat 10 socis per establir una xarxa d'experimentació i de transferència de coneixements orientat especialment als sectors fructícola, hortícola, vitivinícola de la producció agrària ecològica.
Moment del seminari de cloenda. Font: DAAM.
REDBIO és un projecte emmarcat dins el Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2007-2013. Des de l'1 de gener de 2009 s'ha executat de forma coordinada entre socis institucionals de Catalunya i de la Catalunya nord. S'hi han destinat 2.782.894 euros, dels quals un 65 per cent provenien de Fons Europeus pel Desenvolupament Regional (FEDER).
El projecte ha comptat amb cinc tipus d'accions: en primer lloc les destinades a les anàlisis prèvies; en segon lloc, les accions d'experimentació; en tercer lloc, les de transferència del coneixement obtingut; en quart lloc, la Comunicació institucional i la traducció; i, finalment, la gestió, coordinació i avaluació.
Anàlisi de la situació
Pel que fa l'anàlisi de la situació, s'han estudiat les pràctiques que es duen a terme, les necessitats i les limitacions a nivell de producció a través d'enquestes a agricultors tant ecològics com agricultors tradicionals interessats en l'agricultura ecològica. També s'han analitzat els costos de l'agricultura ecològica. S'ha fet també un estudi de la fertilitat dels sòls i s'ha creat una guia de fonts de matèria orgànica aptes per l'agricultura ecològica a Catalunya. Investigadors de l'IRTA han creat una fitxa metodològica d'anàlisi del cicle de vida per tal d'estudiar l'impacte ambiental d'aquest tipus d'agricultura. Un altre aspecte estudiat ha estat la potencialitat del mercat a través d'un informe de l'observatori econòmic i entrevistes a consumidors d'oli d'oliva ecològic. Finalment s'ha elaborat una guia de subministres per agricultors i punts de venta.
En les enquestes a agricultors s'ha vist que la conversió a l'agricultura ecològica es fa per motivació personal, per qüestions mediambientals i de salut. Per tal de fer aquesta reconversió es troben amb dues necessitats, per una banda un assessorament tècnic i per l'altra l'acompanyament a l'hora de fer la reconversió.
Experimentació
Les accions d'experimentació s'han dividit en cinc eixos: fructicultura, horticultura, viticultura i enologia, biodiversitat i accions transversals. En cada una d'aquestes àrees s'han escollit problemàtiques comunes a les regions implicades i, fruit dels experiments, s'han elaborat una sèrie de fitxes tècniques per tal de transmetre aquests coneixements. Algunes de les problemàtiques presentades durant l'acte de cloenda són el cas de la mosca de la fruita, la tuta absoluta en el tomàquet, el cultiu de la carxofa o la introducció de bandes florides per desenvolupar poblacions d'insectes auxiliars per regular els pugons. Els detalls d'aquests experiments i dels resultats, així,com altres línies d'investigació, es poden consultar en el document de resum del seminari de cloenda.
Tota la informació i l’activitat divulgativa i la documentació tècnica elaborada en el marc del projecte REDBIO es troba actualment disponible al seu web.