INNOVACIÓ TECNOLÒGICA | 15/12/2011  RuralCat/DAAM

Lliurament del Premi PITA 2010

El conseller del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, ha presidit l'acte de lliurament del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2010, que enguany celebra els deu anys d'història. De les 26 candidatures presentades, quatre han estat les guardonades: SAT Edoa, Sargaire, El Pastoret de la Segarra i Embotits Estamariu.

premispita_cont_19122011.jpg

Imatge de l'entrega dels PITA 2010. Font: DAAM.

Amb el PITA, el DAAM vol distingir i premiar anualment les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i hagin obtingut com a conseqüència resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions. Així mateix, es pretén aconseguir referents per al sector i, alhora, incentivar aquestes actuacions entre les empreses, per tal que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.

Els premiats el 2010


El Premi PITA 2010 en la modalitat empresa agrària ha estat per a SAT Edoa 1446 CAT, de Sucs (Segrià), per la producció, en hivernacle calefactat amb biomassa, de cireres d’alta qualitat fora de temporada, les primeres de l’hemisferi nord, amb comercialització i venda a botigues gourmet de tot el món.
En la mateixa modalitat ha estat nominada l’empresa Sargaire, d’Almacelles (Segrià), per l’adequació d’una explotació ramadera de vedells amb venda al detall de la seva producció, produint tota l’alimentació del bestiar en la pròpia explotació i cercant nous cultius i sistemes d’ensitjat per tal d’obtenir una carn de màxima qualitat.

El Premi PITA 2010 en la modalitat d’agroindústria ha estat per a El Pastoret de la Segarra SL, de Sant Guim de Freixenet (Segarra), per la implantació en una nova planta d’elaboració de nous processos de producció de productes làctics que ha permès implantar una línia de postres que innova en l’elaboració i presentació del producte final.

En la mateixa modalitat ha estat nominada l’empresa Embotits Estamariu SL, de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), per la creació d’una empresa artesana que elabora productes originaris de muntanya, com donja i bringuera, que s’han adequat als temps d’avui amb les noves tecnologies, donant resposta a les noves necessitats gastronòmiques.

Reconeixement a l’esforç i la competitivitat de les empreses


En el decurs de l’acte, el conseller Pelegrí ha afirmat que el PITA és un premi ja consolidat que vol fomentar la innovació com a motor de creixement i futur. Segons el titular del DAAM, “la innovació millora la nostra competitivitat i aporta més valor afegit als productes”. Pelegrí també va recalcar que el sector primari no és un sector inferior, ancorat al passat, sinó que és un sector amb futur, que aposta amb fermesa per la innovació tecnològica.

Al llarg d’aquests deu anys, el PITA ha sofert alguns canvis, el més important dels quals va ser la modificació de la pròpia estructura del premi, que va passar de ser un únic guardó, en les quatre primeres edicions, a l’establiment de dues modalitats a partir de l’any 2005 i fins ara: el Premi a l’empresa agrària i el Premi a l’agroindústria. A més d’aquest dos premis es donen dues nominacions, una per cadascuna de les modalitats. Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i les nominacions estan dotades amb 2.000 euros cadascuna.
El segon canvi sofert va ser, a l’any 2008, una modificació del seu nom, amb la idea de ser un premi de més ampli abast, passant de dir-se Premi a la Innovació Tecnològica Agrària a com es diu actualment, Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària.