TURISME RURAL I GASTRONOMIA | 16/12/2011  RuralCat/Empresa i Ocupació

L'Agroturisme i la restauració, protagonistes als Guardons d'Honor del Turisme

La Generalitat de Catalunya ha distingit amb els Guardons del Turisme de Catalunya 2011 la trajectòria de 22 professionals, empreses i entitats del sector turístic que, amb el seu esforç, han contribuït al desenvolupament del turisme a Catalunya. En l'edició d'enguany, els dos guardons d'honor han estat per Juli Soler, impulsor juntament amb Ferran Adrià d'El Bulli, i per la Federació d'Agroturisme de les Comarques d'Interior.

premisturismecont_16122011.jpg

Premiats amb els Guardons del Turisme de Catalunya 2011. Font: Empresa i Ocupació.

 La Generalitat ha atorgat la Placa d'Honor a la Federació d’Agroturisme de les Comarques d’Interior (FACI). Constituïda l’any 1995, la FACI engloba 130 cases de turisme rural de les comarques del Bages, el Solsonès, l’Anoia, el Berguedà, la Segarra i Osona. El Govern reconeix amb aquest guardó la contribució de la FACI al desenvolupament d’un model d’agroturisme basat en la qualitat, el respecte pel medi ambient i el patrimoni natural, cultural i paisatgístic. El model que promou també ajuda a millorar la qualitat de vida de les zones rurals, ja que ofereix la possibilitat d'obtenir rendes complementàries a les generades pel sector agrari, ajudant a mantenir la població i creant nous llocs de treball.

La Medalla d’Honor del Turisme ha distingit a l’empresari Juli Soler i Lobo, per haver contribuït a donar notorietat, prestigi i projectar internacionalment la gastronomia catalana. Amb una trajectòria de més de 30 anys en el camp de l’Hostaleria, Juli Soler és, juntament amb Ferran Adrià, l’artífex d’haver convertit el restaurant El Bulli de Roses en un referent a escala internacional. Ha estat també el creador d’un nou concepte de negoci basat en la marca Ferran Adrià i El Bulli i un dels responsables del projecte El Bulli Foundation, que té previst obrir les portes el 2014.

S'han entregat deu medalles i deu diplomes més

El Departament d’Empresa i Ocupació també ha reconegut la feina de deu empresaris del sector amb l'entrega de les Medalles del Turisme de Catalunya. A la demarcació de Barcelona ha distingit Antonio Campos Cuevas, propietari del Grup Broquetas de Caldes de Montbui, Joan Granados i Duran, vicepresident coordinador del Gremi d'Hotels de Barcelona, Isidre Tomás Gómez, amb una llarga trajectòria en el sector de les agències de viatges, Miquel Torrents Bartolí, fundador de Vilademàger, el càmping més petit de la província de Barcelona, i Josep Maria Vallbona i Planiol, propietari de la discoteca Johnny's d'Arenys de Mar, la més antiga de la zona. A la demarcació Girona han premiat Peter Kosidlo, propietari d'Apartaments Kosidlo, una empresa amb més de quaranta anys de dedicació al sector. A Lleida han reconegut la feina de Maria Carme Mora i Moreno, propietària i cuinera d'Els Fogons de la Carme, i Josep Maria Roca i Canal, propietari de Casa Roca, un dels allotjaments rurals més antics de la província de Lleida. A la demarcació de Tarragona s'ha premiat Joan Albert Campos Padrol, fundador i president de l'Estació Nàutica Costa Daurada, i Josep Graset Forasté, president de l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada.

Finalment, s'ha distingit la feina de deu entitats amb l'entrega de Diplomes Turístics. A la demarcació de Barcelona s'ha premiat el Museu del Coure, de les Masies de Voltregà, i Viatges Tuareg, per ser una de les agències de viatges pioneres en fer una aposta per la innovació. A Girona s'ha premiat el Club de Vela de Blanes, l'Hotel Oasis Park, de Lloret de Mar, i S'Agaró Hotel. Els premiats a Lleida han estat l'Hotel Balneari Banys de Sant Vicenç, amb una llarga història que es remunta al segle XVI, i el Projecte Pireníssim, un projecte turístic supracomarcal que busca desestacionalitzar el sector. I, per últim, a Tarragona s'ha premiat l'Associació d'Hostaleria Platigot, que vol difondre la cultura culinària del territori, la Cambra de Comerç de Tarragona, i Mas Carlons, un allotjament rural ubicat a un dels punts més emblemàtics de la Ruta del Císter.

Premis a la promoció turística

En el mateix acte també s’han lliurat els X Premis de Promoció Turística que atorga l’Agència Catalana de Turisme. El jurat, format per professionals de l’àmbit de la comunicació, la innovació i el sector turístic, ha premiat el millor treball de difusió, comunicació i imatge i la iniciativa turística més innovadora.

El premi al millor treball de difusió ha estat per la periodista Catherine George-Hoyau pel reportatge “Catalogne: à l'ouest, coulent les rivières” publicat a la revista francesa Pleine Vie. El jurat ha destacat el reportatge per la seva qualitat i l’alt valor promocional al primer mercat turístic estranger de Catalunya.

El premi a la iniciativa turística innovadora ha estat pel camp del turisme accessible i se l'ha endut el Consell Comarcal de la Terra Alta per la promoció i adaptació d’un tram de la Via Verda a persones amb discapacitat visual.