SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 09/12/2011  RuralCat/FAO

Agricultura intel·ligent a nivell energètic per garantir la seguretat alimentària

El sistema alimentari mundial necessita reduir la dependència dels combustibles fòssils si es vol alimentar la creixent població del planeta, segons ha advertit l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Cal assumir el repte de deslligar els preus dels aliments de les fluctuacions de preus dels combustibles fòssils, segons asseguren en un document de treball presentat a la Conferència de l'Organització de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic a Durban.

portadaonu_cont_9122011.jpg

Portada de l'informe presentat a Durban. Font: FAO.

 
Els elevats preus dels combustibles fòssils i les seves oscil·lacions, així com els dubtes sobre la seva disponibilitat de cara al futur, impliquen que els sistemes agroalimentaris han de transformar-se a un model intel·ligent a nivell energètic, segons l'informe Aliments intel·ligents a nivell energètic per la gent i el clima. El sector agroalimentari necessita energia, però també en pot produir, i aprofitar-ho és aquest enfocament intel·ligent que es proposa.

El sector alimentari suposa una despesa energètica de 95 exajulios, al voltant d'un 30 per cent del consum mundial d'energia i el 20 per cent de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Una mica més de la meitat d'aquest consum prové dels països de l'OCDE. En les explotacions, l'energia serveix per bombejar aigua, estabular els ramats, cultivar, l'assecat i l'emmagatzematge. Després de la recol·lecció s'utilitza en el processat, l'empaquetat, l'emmagatzematge, el transport i el consum.
Nou enfocament per l'agricultura

"El sector alimentari mundial ha d'aprendre com utilitzar l'energia de manera més sabia", ha dit Alexander Mueller, director general adjunt de la FAO per l'Ordenació de Recursos Naturals i Medi Ambient. Ha afegit que aquests avenços es poden aconseguir amb una modificació amb un cost mínim o inexistent de les pràctiques agrícoles i de processat existents.

A nivell d'explotació es poden utilitzar motors més eficients, compost i fertilitzants de precisió, el seguiment del reg i el subministrament d'aigua selectiu i l'ús de varietats agrícoles i races d'animals menys dependents de les entrades d'energia. Després de la recol·lecció, la millora del transport, l'aïllament, una reducció de l'empaquetat i el malbaratament d'aliments també ajuden a reduir el consum energètic.

Reduir la dependència dels combustibles fòssils

L'informe també destaca el gran potencial de l'agricultura per produir una quantitat més gran de l'energia que es necessita per alimentar el planeta i recolzar el desenvolupament rural.

Utilitzar fonts d'energia locals i renovables pot millorar l'accés a l'energia, diversificar els ingressos agrícoles i evitar llençar residus que es poden aprofitar reduint la dependència de combustibles fòssils i les emissions de gasos hivernacle.
Allà on hi ha recursos suficients d'energia solar, eòlica, hidràulica i geotèrmica procedent de la biomassa es poden utilitzar com a substitució dels combustibles fòssils. Un exemple són les plantes sucreres que utilitzen els residus per obtenir calor i cogenerar energia i els anomenats "residus de processat en mullat", com la pell i residus del tomàquet o la polpa en la fabricació de sucs que es poden utilitzar en la producció de biogàs.

Reduir les pèrdues d'aliments també ajuda a augmentar l'eficiència energètica. I, per últim, és essencial millorar l'accés dels moderns serveis energètics per milions de persones que encara utilitzen la biomassa de manera no tradicional com a font d'energia per cuinar i la calefacció.

Un repte difícil

La FAO avisa que la transició cap a una agricultura energèticament intel·ligent representa una feina molt important que necessita plantejaments a llarg termini i que cal començar immediatament.

Durant les negociacions de Durban, la FAO defensa un enfocament basat en tres punts: l'accés a l'energia per tothom, amb especial atenció a les comunitats rurals, la millora de l'eficiència en totes les etapes de la cadena alimentària i la substitució dels combustibles fòssils al sector alimentari per sistemes energètics renovables.