SANITAT VEGETAL | 24/01/2018  IRTA

L’IRTA desenvolupa dos productes biològics per combatre la podridura causada per Monilinia en presseguers

Monilinia és el fong amb una major afectació en el cultiu de fruita de pinyol a Europa. Els productes desenvolupats per l’IRTA són més sostenibles i saludables que els tractaments amb productes químics de síntesi.

Imatge de préssec amb monolinia. Font: IRTA

Imatge de préssec amb monolinia. Font: IRTA

En un ecosistema natural, les plantes són atacades constantment per tot tipus de plagues i malalties com els insectes, els fongs i els bacteris. Els vegetals poden sobreviure gràcies a la intervenció dels enemics naturals de les plagues i els patògens nocius. Però els camps de conreu són més inestables a causa de les interferències humanes. Els enemics naturals de les malalties que fan malbé les plantes acostumen a desenvolupar-se massa tard o a no ser suficientment nombrosos. El control biològic consisteix en alliberar més organismes d’aquest tipus per combatre les plagues i les malalties que afecten la collita.

Les investigacions de l’IRTA dins el projecte BIOCOMES han estat centrades en desenvolupar dos productes biològics, una soca de Bacillus amyloliquefaciens i una altra de Penicillium frequentans així com una estratègia de control basada en ells per tal de lluitar contra Monilinia, el fong que més afecta els cultius de fruita de pinyol a Europa. El control d’aquesta malaltia es fa majoritàriament mitjançant l’ús de productes químics de síntesi. L’enduriment de la legislació i la demanda creixent dels consumidors de productes més saludables i segurs i respectuosos amb el medi ambient posa de manifest la necessitat d’una alternativa en el tractament de les plagues i malalties.

Els resultats obtinguts pels investigadors de l’IRTA determinen que els dos productes de control biològic estudiats aconsegueixen uns resultats similars als dels productes químics en el tractament de la podridura marró en els fruits de pinyol. L’eficàcia d’aquests productes biològics ha estat validada en diferents zones europees: en camps de cirera a Bèlgica i en camps de préssec i nectarina a Itàlia, França i Catalunya.

L’últim pas necessari després d’aquest projecte, consisteix en el registre i la implementació d’aquests nous productes de control biològic al mercat. Els resultats de la investigació de l’IRTA faciliten noves eines pels productors i avantatges pels consumidors, permeten complir les restriccions legislatives i donar resposta a la demanda d’aliments saludables i segurs.

 

Informació relacionada