FORMACIÓ AGRÀRIA | 07/12/2011  RuralCat/DAAM

Estudiants del CECA de Manresa viatgen a França

El Centre de Capacitació Agrària (CECA) de Manresa ha dut a terme el viatge tècnic que anualment fa fora de Catalunya amb l'objectiu de donar una obertura cultural als estudiants, a més d'entrar en contacte amb altres sistemes productius. Aquest any trenta-nou alumnes de primer i segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà Producció Agroecològica van visitar la regió francesa de la Droma (Roine-Alps).

visitafrança_cont_7122011.jpg

Imatge del viatge tècnic a la Droma. Font: DAAM.

 Aprofitant el fet que al passat mes de febrer un grup de 19 estudiants i 4 professors del Lycée Le Valentin d’aquesta regió van visitar l’escola de Manresa, els catalans els han tornat la visita al novembre. Inicialment, hi va haver una presentació institucional explicant les característiques del centre. Tenen 350 alumnes, dels quals un 60 per cent són nois i 40 per cent noies, bàsicament de la regió, i fan formació inicial, formació per a adults i pràctiques per a joves que s’incorporen a l’activitat agrària. El Lycée Le Valentin fa també formació universitària de tres anys en agricultura ecològica.

El subdirector del centre va remarcar el fet que el Lycée és públic i depèn del Ministeri d’Agricultura i no del d’Educació. Ha explicat que això té una enorme importància en la qualitat i el lligam amb el territori i el sector que permeten aquests estudis.

Els estudiants van visitar les instal·lacions i la granja de 50 hectàrees de fruiters i vaques de llet en producció ecològica. També van assistir a un taller de tria de llavors amb maquinària molt especialitzada de què disposa el centre. Al llarg d’aquest primer dia, els estudiants catalans i francesos van degustar aliments típics de les dues regions. La finca comercialitza part dels seus productes en una agrobotiga, conjuntament amb els de quinze productors ecològics dels voltants.


Visita a altres productors ecològics

El viatge es va completar amb visites a productors ecològics de la zona. Guy Tardy és un productor de cereals i elabora i ven pa. Mathieu Reynard té una finca que fa producció ecològica des de fa més de 40 anys i ja van per la tercera generació. Tenen cabres amb la llet de les quals elaboren formatges, i tenen porcs a l’aire lliure amb els quals elaboren derivats del porc. Al final del segon dia, els estudiants van visitar la cooperativa de plantes aromàtiques de Vercheny, on destil•len olis essencials i assequen plantes dels associats.

De tornada, els estudiants van visitar el Parc Agroecològic de l’Empordà, a Albons. La finca, que pertany a un antic professor de l’escola agrària de Manresa, produeix horta, majoritàriament pastanaga ecològica. La comercialització de la pastanaga es fa en bona part amb La Xarxeta, una xarxa de productors ecològics que complementen les seves produccions diverses.