INNOVACIÓ | 26/01/2018  DARP

Dades obertes georeferenciades al servei del sector agrari

El Departament d’Agricultura posa a disposició de tothom una gran quantitat de dades georeferenciades amb l’objectiu de col·laborar en la millora i modernització del sector agrari català, impulsant la utilització d’aplicacions i l’anàlisi del Big Data.

Imatge del visor corporatiu amb la identificació per colors, dels diferents conreus. Font: DARP

Imatge del visor corporatiu amb la identificació per colors, dels diferents conreus. Font: DARP

La Declaració única agrària (DUN) és la declaració anual de l’explotació agrària que obligatòriament ha de presentar la persona titular que disposa de superfície productiva agrícola per dur a terme determinats tràmits amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Aquesta declaració genera una gran quantitat de dades georeferenciades que el DARP posa a disposició de tothom amb l’objectiu de col·laborar en la millora i modernització del sector agrari català.

Actualment, es pot accedir dins del web del DARP a les eines i bases de dades següents, que poden ser del vostre interès:

 

1. Aplicació CROMOS

Des de l’any 2005, es permet l’accés de cada titular a les dades declarades de les explotacions agràries en format alfanumèric i gràfic.

Les dades es poden obtenir en múltiples formats segons els diferents nivells d’usuari i necessitats: en format PDF per campanya, en format alfanumèric tipus Excel i en formats gràfics: KMZ de Google Earth o SHP (Shapefile) per poder treballar-les amb un programa SIG (Sistema d’Informació Geogràfica), veure-les sobre el terreny en 3D o poder carregar-les al mòbil o tauleta. 

Cal una clau d’accés, facilitada anualment a totes les persones declarants de la DUN, per poder descarregar les dades.

 

2. Base de dades de cultius DUN (mapa de cultius)

És un fitxer amb les dades declarades a la DUN georeferenciades, en el que s’inclou el producte/conreu i el sistema d’explotació (secà/regadiu) per a cada municipi.

L’any 2015, es va iniciar la publicació de la base de dades de cultius DUN a Catalunya. Actualment, es troben disponibles les campanyes 2015, 2016 i 2017.

Aquestes dades poden tenir diverses utilitats. A tall d’exemple:

  • la identificació dels cultius en relació amb les parcel·les
  • impacte-valoració econòmica d’incendis, pedregades, plagues o noves infraestructures (si coneixem l’àrea afectada podem conèixer quins cultius se situen en aquesta zona)
  • els possibles canvis de conreus per a la transformació en regadiu
  • evolució geogràfica de determinats productes
  • possible impacte dels conreus en determinades poblacions d’animals (aus, insectes...)
  • estudis en relació amb l’efecte del canvi climàtic en l’agricultura.

 

3. Dades dels recintes SIGPAC

Des de l’any 2012, el DARP aposta per l’obertura de dades i per facilitar l’accés a les dades completes de l’ús de les parcel·les agràries del Sistema d'Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) per a la seva descàrrega des del portal de dades obertes de la Generalitat.

S’ofereixen les dades, per comarca, de l’última campanya disponible (actualment 2017). Per a campanyes anteriors, cal fer una petició a través de la bústia del SIGPAC (sigpac.daam@gencat.cat).

 

4. Visor corporatiu del DARP (mapa de cultius)

El DARP disposa d’un visor propi amb diferents funcionalitats que permet la consulta de les capes de cultius, SIGPAC i altres capes segons les necessitats de l’usuari.


El DARP, amb la publicació de totes aquestes dades agràries, reforça la seva voluntat d’impulsar la utilització de noves tecnologies i d’aplicacions al sector agrari i l’anàlisi del Big Data amb l’objectiu de millorar la gestió i sostenibilitat de les explotacions agràries catalanes. D’aquesta manera, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa nacional i comunitària en l’àmbit de transparència i cessió de dades a la ciutadania.

Per a qualsevol dubte, consultes i propostes de millora, us podeu posar en contacte amb nosaltres a través de les bústies: sigpac.daam@gencat.cat i dun.daam@gencat.cat

 

El més llegit

Jornades tècniques en línia del 23 al 29 de novembre

Catalunya comptarà amb la seva Estratègia de la Bioeconomia

El proper 23 de novembre s’obren les inscripcions a nous cursos a distància