I+R | 20/11/2008  Ruralcat

Creen una màquina que classifica els grans de la magrana

Un equip d'investigadors valencians ha desenvolupat una màquina que separa automàticament els grans de l'escorça i les pells de la magrana. El mecanisme utilitza un sistema de visió per computador per a distingir i classificar les diferents parts d'aquest fruit.

Magrana

Magranes
Font: Juan Ignacio Rela (SINC)

La dificultat de pelar les magranes i de separar els seus grans desanima a molts consumidors a menjar el fruit del magraner (Punica granatum). Tal com explica José Blasco, investigador l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) "es tracta d'una màquina que descarta les parts no comestibles i classifica els grans segons la seva qualitat". La idea de crear aquesta màquina va néixer d' d'un projecte finançat per la Unió Europea per a l'explotació integral de la magrana. Poc temps després, la iniciativa va incorporar una empresa valenciana que ja utilitza aquest sistema per a desgranar aquest aliment d'una forma automàtica.

 

Funcionament del sistema

 

Els grans arriben a la màquina apilats i barrejats amb les restes del fruit, després d'un procés previ de desgranat brut. El material es diposita en una plataforma vibratòria amb tascons que els ordena en fila abans de passar a la "cambra d'inspecció". En aquesta sala hi ha dues càmeres de vídeo que graven individualment els objectes que van passant. Les imatges es processen en un ordinador amb un programa de visió, especialment dissenyat per a aquesta tasca, que identifica els grans de les parts no comestibles (pells, escorces, elements estranys procedents del camp), i n'avalua la qualitat. Aquesta informació permet apartar la fruita en una "àrea de separació", que disposa de quatre sortides:

  • Quan el sistema detecta que està passant una pell activa l'empeny cap a la primera sortida.


  • Per la segona sortida s'eliminen els grans que no compleixen amb els requisits de qualitat exigits per l'empresa.


  • Els grans de primera qualitat surten per la tercera sortida.


  • L'última via està reservada pels grans de qualitat excel·lent.

 

Major aprofitament dels fruits

 

Espanya produeix prop de 35.000 tones de magranes a l'any, amb un període de recol·lecció concentrat entre els mesos d'octubre i gener. La nova màquina permet aprofitar molts fruits de les magranes que no es comercialitzaven per presentar un aspecte esquerdat o descolorit per ¿cops de sol¿, tot i que la seva qualitat nutritiva i organolèptica dels grans no es veia afectada. Diversos estudis han destacat el valor nutricional i anticancerigen dels fruits del magraner. A més, aquest arbre no requereix fertilitzants, ni productes fitosanitaris ni aigua en grans quantitats, pel que s'adapta bé als terrenys àrids. Els resultats d'aquesta investigació de l'IVIA s'han publicat recentment a la revista Journal of Food Engineering.