I + R | 24/09/2008  Ruralcat

Un llevat assegura l¿aroma de l'albarinyo en totes les collites

El CSIC i el celler gallec Terras Gauda han patentat un llevat que reforça l¿aroma del vi albarinyo d¿aquest productor i el manté estable en totes les collites, malgrat factors externs com el clima.

Raïm

El ferment no ha estat manipulat genèticament. Les seves propietats s¿han aconseguit a partir de llevats seleccionats dels propis raïms de l¿explotació, mitjançant experiments de fermentació controlada, tast a cegues i anàlisi instrumental d¿aromes. Normalment a la fermentació del vi es fan servir llevats presents a la pell del raïm, però aquests varien en qualitat i quantitat segons la collita. Segons l¿equip de recerca, el fet d¿utilitzar el llevat cultivat permetrà al celler obtenir collites estables en aromes derivats de l¿activitat microbiana. El procés de recerca ha estat dirigit pels investigadors del CSIC Carmen Martínez y Alfonso V. Carrascosa. El projecte ha trigat 4 anys i ha produït una patent anomenada TG-CSIC.

 

S¿aplicarà en la collita 2008

 

El celler Terras Gauda ha informat que el llevat TG-CSIC es farà servir per fermentar tota la seva verema d¿albarinyo de 2008. Aquest any s¿esperen aconseguir entre 300.000 i 900.000 litres de vi produïts amb aquest sistema. Terras Gauda colabora amb el CSIC des de 2002. En un projecte anterior, els investigadors del consell havien treballat amb el celler per seleccionar els clons més adients d¿albarinyo i millorar la qualitat del vi.